Protesti u Banjaluci i Bijeljini, Stanivuković poručio – ovo je ustanak

Protesti u Banjaluci i Bijeljini, Stanivuković poručio – ovo je ustanak

02/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Sarajevo, FoNet

 

U Banjaluci je održan protest opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, dok je u Bijeljini održan protestni skup u organizaciji SNSD.

 

Organizatori protesta u Banjaluci su SDS, PDP, DNS, SPS i „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića. Najavili su i da je ovo samo jedan u nizu protesta i pozvali su građane da u što većem broj izađu na protest i iskažu nezadovoljstvo „pokušajima gušenja medija i potezima vlasti koja ne radi u interesu građana“.

Vlastima su upućena tri zahteva: da BN televizija nastavi sa radom, da tužilaštvo procesuira aktere afere „Kiseonik“ i drugih afera, a da ostavke podnesu ministar zdravlja Alen Šeranić, direktor UKC Banjaluka Vlado Đajić i svi direktori zdravstvenih institucija.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković protest je uporedio sa ustankom protiv Turaka.

„Ovo nisu protesti, ovo je ustanak. Pevali su ‘ne može nam niko ništa’, a evo vidite da može“, kazao je Stanivuković i dodao da danas počinje borba protiv „njihovog porodičnog zuluma, protiv privatne države, porodičnih i privatizovanih institucija“.

Kako je javila reporterka N1 Sarajevo, sve je proteklo mirno. Iz MUP RS nisu hteli da kažu koliko policijskih službenika osigurava skup.

U obraćanju građanima, lideri opozicije kazali su da će skinuti “nanarodnu vlast”.

“Poslati ih ne samo u opoziciju, nego u političku prošlost, a veliki deo njih i u zatvore, jer tamo im je i mesto”, istakao je predsednik PDP Branislav Borenović.

U Bijeljini nekoliko stotina ljudi

U isto vreme, SNSD u Bijeljini je organizovan skup pod nazivom „Bijeljina mora bolje“, na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi.

 

БИЈЕЉИНА, 2. ОКТОБРА /СРНА/ – Велики народни скуп “Бијељина мора боље” почео је на тргу окупљањем незадовољних грађана који траже боље управљање градом или опозив градоначелника Љубише Петровића.

 

Vladimir Lazić, predsednik Gradske organizacije SNSD Bijeljina, kazao je da veliki broj okupljenih građana pokazuje da narodu nije svejedno.

„Glavno je da istaknemo da Bijeljina može bolje. Da svi zajedno možemo bez problema izgraditi Bijeljinu i Semberiju i Republiku Srpsku“, istakao je.

Predsednik GO Demos Bijeljina i poslanik u NSRS Milan Dakić kazao je da je Bijeljina spremna za promene.

„Ne želimo da stagnira. Građani žele da ispred njih stanemo, da ne gubimo vreme. Večeras je početak tih promena koje treba da se dese”, istakao je.

Predrag Jović, iz stranke SDS Semberija Mićo Mićić, kazao je da je Bijeljina bila najpoznatija po ekonomskom razvoju i investicijama.

„U zadnjih godinu dana ništa se dobro ne dešava. Pozivamo političke partije na dogovor o svim projektima u Bijeljini”, kazao je.

Predsednik Pokreta za Bijeljinu Milenko Mitrović kaže da su došli da kažu gradonačelniku Bijeljine da nema prava na grešku.

„Ima dva izbora. Da krene da radi da naši ljudi budu zadovoljni ili da da ostavku i vrati se svom poslu za koji je školovan“, istakao je.

Aleksandar Đurđević, predsednik Skupštine Grada Bijeljine, poslao je poruku da Bijeljina nema više vremena za gubljenje.

„Nije vreme za izgovore. Jedino je bitno da Bijeljina ne sme više da tapka u mestu“, kazao je.