Srbija pokazala da ne toleriše jednostrane poteze

Srbija pokazala da ne toleriše jednostrane poteze

02/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je dogovorom oko tablica dobijena bezbednost, da je demonstrirano da naša zemlja ne toleriše jednostrane poteze, ali i da se podsetilo na odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Brnabić je u obraćanju novinarima, nakon obilaska izložbe radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, istakla da su dogovorom u Briselu sačuvani mir, bezbednost i stabilnost, jer je situacija bila na granici konflikta.

Srbija je, kako je ponovila, pokazala da ne toleriše jednostrane poteze Prištine, što je dobro za obe strane.

Premijerka je, ukazavši na povlačenje jedinica ROSU, podsetila na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, koja propisuje da na administrativnim prelazima mogu biti samo jedinice KFOR-a, kao i na dogovoreno Briselskim sporazumom o implementaciji postignutih dogovora i formiranje Zajednice srpskih opština.

Prema njenoj oceni, ovim dogovorom dobijeno je više nego što je ispregovarano 2011. godine, ali manje nego što smo imali prava pre 2007. godine.

Takođe, kako je podvukla, dobit je i stav Evropske unije da je presuda Ivanu Todosijeviću protivpravna, i izrazila nadu da će to i Priština čuti.

Istovremeno, Brnabić je najavila sednicu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 za sledeću nedelju, uz napomenu da ovo telo radi i kad nema sednice.

Ona je prenela da ne veruje u restriktivne mere jer je vakcinacija jedini izlaz, objasnivši da bi uvođenje takvih mera dalo rezultate koji bi se kroz neko vreme izgubili, pa bi opet trebalo uvoditi mere, što bi završilo u nebrojeno mnogo talasa.

Mentalno zdravlje nacije ne može da izdrži taj krug unedogled, dodala je predsedica Vlade i ponovila da je zbog toga imunizacija građana Srbije, odnosno primanje prve i treće doze vakcina, glavna strategija.

Prema njenim rečima, u Srbiji su na snazi mere nošenja maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom gde su ljudi blizu jedni drugima.

Premijerka je ocenila da bi uvođenje restriktivnih mera sada kao u vreme kada vakcina nije postojala bilo priznanje da vakcinacija nije važna.

Ona je apelovala na solidarnost i odgovornost kako bi se povećao broj vakcinisanih, i naglasila da država sama ne može da pobedi pandemiju, već joj u tome treba podrška građana, odnosno da pobede zajedno.