Otvoren konkurs za studentske stipendije Ministarstva odbrane

Otvoren konkurs za studentske stipendije Ministarstva odbrane

02/10/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Konkurs za studentske stipendije koje dodeljuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije za školsku 2021/2022. godinu otvoren je do 29. oktobra. Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 21 student treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

 

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije, dok se stipendije za osnovne akademske studije nude za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, te zaštite na radu ili zaštite životne sredine. Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva.

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije. Neophodno je da kandidati budu državljani Republike Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu, te da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene kao i bezbednosne uslove rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno, a tokom četvrte 40.000 dinara. Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

 

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministartva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva, što je za svaku stipandiju unapred naznačeno.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku: http://www.mod.gov.rs/cir/17673/konkurs-za-dodelu-studentskih-stipendija-za-skolsku-2021-2022-godinu-17673

Rok za prijavljivanje na konkurs i podnošenje potrebnih dokumenata je do 29. oktobra 2021. godine.