Унапређена регулатива у области заштите природе

Унапређена регулатива у области заштите природе

01/10/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић учествовала је данас у друштвеном дијалогу на тему „Унапређење законодавног оквира за заштиту природе“, на којем је представила шта је у претходном периоду урађено како би се природна добра на најбољи начин заштитила.

 

 

Вујовић је, на скупу који је иницирала и отворила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, истакла да су измене и допуне Закона о заштити природе усвојене пре два месеца, чиме је унапређена регулатива која се односи на ову важну област.

 

– Изменама Закона забрањена је изградња хидроелектрана у заштићеним подручјима сва три степена заштите. Повећан је удео територије Србије под заштитом на готово 8%, тако што су успостављена четири нова заштићена подручја. Усвојен је и Програм заштите природе Републике Србије за период од 2021-2023. као главни стратешки документ за очување биолошке разноврсности – навела је Вујовић и позвала цивилни сектор да се више укључи у јавне расправе, јер је заштита животне средине генерацијско питање које треба све да уједини.

 

 

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб оценила је да je у претходној години много урађено и да је усвојен сет важних закона, додајући да је то показатељ да држава улаже велике напоре и схвата потребу да се хитно реагује у овој области. Она је навела да је приметно и да међу грађанима расте свест о значају заштите животне средине.