Унапређење положаја старијих грађана у Србији један од приоритета

Унапређење положаја старијих грађана у Србији један од приоритета

01/10/2021 Off By BERB

Фото: МИНРЗС

 

„Наши најстарији суграђани су наш темељ, стуб и ослонац и ми смо ту за њих, како би заједнички градили још бољу и напреднију Србију“, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић поводом Међународног дана старијих особа.

 

 

Кисић Тепавчевић је на конференцији „Међугенерацијска солидарност на делу“, коју је у Народној скупштини Србије организовао Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, истакла да знање и искуство најстаријих представља велики ресурс сваког друштва и основу за напредак. Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да су стари један од приоритета Министарства, чије су активности усмерене у правцу побољшања живота и остваривања њихових права, са посебним акцентом на популацију пензионера и повећање њиховог стандарда.

 

Кисић Тепавчевић је навела да је, захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије дошло до раста привредне и економске активности и раста доприноса, што је све допринело да у мају и јуну, први пут од оснивања РФ ПИО, није било дотација за исплату пензија када је у питању већински део пензионера који су припадали категорији запослених. Како је додала, остварени су услови за повећање пензија, па сада имамо стабилан и одржив пораст од 2-3 одсто, а Влада Републике Србије је посебну пажњу у протекле три године посветила корисницима који имају ниже износе пензија, којима се исплаћује новчани износ као увећање уз пензију.

 

Сваке године се обезбеђује најмање једна додатна исплата корисницима пензија, па је тако 22. септембра извршена исплата у износу од 5.900 динара, пензије и новчани износ као увећање уз пензију су редовно усклађени у јануару ове године, на начин предвиђен законом, а наредно усклађивање ће уследити у јануару 2022.

 

Током 2020. обезбеђене су две додатне једнократне исплате корисницима пензија, и једна у 2021. години, а за први део наредне године најављена једнократна исплата од 20.000 динара, што ће бити највећа једнократна исплата до сада.

 

Кисић Тепавчевић је додала да је Влада Републике Србије основала нове савете за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности и за питања старости и старења и изразила уверење да ће и то допринети унапређењу положаја старих у нашој земљи.

 

Честитајући најстаријима њихов дан, Кисић Тепавчевић им се захвалила на томе што су у време пандемије Ковид 19 показали да су најодговорнији и најсавеснији део нашег становништва.