Гојковић отворила „Дане европске баштине“ у Пријепољу

Гојковић отворила „Дане европске баштине“ у Пријепољу

01/10/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је централну прославу „Дана европске баштине“ у Пријепољу и том приликом истакла да је Министарство културе и информисања и ове године подржало ту манифестацију уважавајући јачање заједништва међу народима који вековима живе на истом простору, као и међу друштвима који су физички удаљена али заједно чине јединствену европску културу.

 

 

 

„Имајући у виду идеју водиљу и овогодишњи наслов манифестације, уверена сам да је Министарство културе и информисања учинило прави потез избором Пријепоља за место одигравања централног догађаја у нашој земљи. Овај град и општина познати су као јединствена мултиетничка средина и крај са изразито богатим културним наслеђем. Оно је настајало и расло кроз многе историјске периоде и под утицајем различитих вероисповести, што овај део Србије сврстава у добре примере европске баштине у пуном смислу тог значења“, нагласила је министарка културе и поручила да ће учесници и гости имати прилику да се у то увере обиласцима музеја и бројних локалитета који сведоче о вредном  наслеђу тог краја.

 

 

„Преплитање различитих култура, као и прожимање српске традиције са европским и оријенталним духом, створило је предуслов да ово буде средина која негује своје културно благо и упоредо развија савремене видове стваралаштва. Тако ће публика ових дана моћи да учествује у разноврсним садржајима, изложбама, школи цртања, уметничкој колонији, наступу фолклорних друштава“, навела је министарка културе.

Гојковић је указала на чињеницу да локални обичаји, традиција, вештине, архитектура и уметност, и ту, у Пријепољу и у другим градовима Србије и Европе, помажу да се људи упознају и боље међусобно разумеју, те да су вредности које су саставни део европске агенде, попут мултикултурализма и суживота више народа, вековима присутни на нашим просторима.

 

 

„Заједнички циљ народа који овде живе је да богатство које смо наследили унапређујемо и стварамо ново. А како би нове културне вредности биле неговане, неопходно је улагање у све градове и општине у Србији. Министарство културе и информисања снажно се залаже за децентрализацију  културног живота и равномерну доступност културним садржајима свих грађана“, рекла је Гојковић и додала да је конкурс Министарства „Градови у фокусу“ један од најбољих алата за изградњу и обнову инфраструктуре у локалним срединама, те да је ове године, Пријепоље, захваљујући пројекту „Манастир Милешева – Осам векова под крилима Белог анђела“, добило средства за уређење и опремање комплекса манастира Милешева и Дома културе. Гојковић је изразила уверење да ће то бити добар подстицај и за учешће на следећем конкурсу и да ће се Пријепоље наћи међу кандидатима за „Престоницу културе Србије“, програму од великог значаја за развој културе у локалним заједницама, насталом по узору на пројекат „Европска престоница културе“.

 

„Пред нама је садржајан културни програм који ће, сигурна сам, још једном показати да смо одувек били важан део Европе и њеног наслеђа“, закључила је Гојковић.

Манифестација „Дани европске баштине“ одржава се у свим европским земљама и посвећена је заједничком наслеђу и поштовању различитости. Програм Савета Европе и Европске комисије, започет 1991. године, ове године одвија се под слоганом „Културно наслеђе за све“, а циљ обележавања је да се најширој јавности приближи и учини доступнијим заједничко културно наслеђе, као један од кључних чинилаца европског идентитета и да се истакне његово јединство разноликости.

На отварању манифестације „Дани културне баштине“ у Србији, поред министарке Гојковић, обратили су се и директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац и заменик градоначелника Пријепоља Есад Хоџић.

Министарка Гојковић обишла је изложбе „У сусрет пола века Уметничке колоније Милешева“, „100 година Гајрета у Пријепољу“ и „На ушћу култура“ које су уприличене поводом „Дана културне баштине“.