Dvonedeljne blokade zbog kamenoloma na Babi, meštani najavljuju radikalizaciju

Dvonedeljne blokade zbog kamenoloma na Babi, meštani najavljuju radikalizaciju

30/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: N1, Milan Nikić

 

Meštani paraćinskih sela Lešje i Plana dve nedelje blokiraju seoski put kamionima iz obližnjeg kamenoloma, kome je rešenjem inspekcije Ministarstva životne sredine zabranjen rad. Ukoliko država Srbija, kažu meštani, bude i dalje tolerisala rad nelegalnog kamenoloma u Lešju, na planini Baba, oni će od 10. oktobra radikalizovati protest, uz pomoć ekoloških aktivista iz cele Srbije.

Prvih dana blokade puta kamioni iz kamenoloma Lešje, čiji je vlasnik „Kruševac put a.d. “ prolazili su kroz selo i stajali pred građanima koji su blokirali saobraćajnicu. Potom su našli alternativni, zaobilazni put kojim prevoze kamen. Meštani dva paraćinska sela su na blokadi svakog dana od sedam do 19 časova. Evo šta kažu o razlozima za protest.

„Blokirali smo put da bismo zaustavili rad nelegalnog kamenoloma. Detonacije koje su svakodnevne u ovom kraju izazivaju nestanak vode. To je veliki problem“.

„Mi samo blokiramo kamione koji prevoze materijal iz novootvorenog kamenoloma. Osnovni problem je taj kamenolom“.

„Ovde se odvija težak zločin. Zločin nad prirodom i nad ovim ljudima. Zamislite koliko kamiona dnevno ovde prođe. Kuće su popucale, ograde su popucale. Detonacije prete da ugroze izvor pijaće vode“.

„Pošto smo 15 dana prisutni na blokadi, a niko nam se nije obratio, od predsednika opštine, lokalnih i republičkih institucija, bićemo prinuđeni da od 10. oktobra radikalizujemo protest“.

Predsednik Saveta građana mesne zajednice Plana naglašava da je, pre blokade kroz Lešje, dnevno prolazilo 50 kamiona teških po 60 tona, a seoski put je pravljen za opterećenje od šest tona po osovini.

„Problem meštana Lešja je pre svega put, odnosno transport pretovarenih kamiona ovim putem koji su pravili samodoprinosom. Mi od nadležnih zahtevamo da preduzmu sve potrebne mere i da zaustave kamenolom onako kako je to zaustavilo i propisalo Ministarstvo životne sredine“, kaže inženjer Dragan Ristić, predsednik Saveta MZ Plana.

Vlasnik kamenoloma „Kruševac put a.d.“ nije odgovorio na pozive N1. Građani Plane i Lešja u blokadi puta podeljeni su u smene. Dok je prva grupa na putu, druga se okrepljuje i greje od hladnoće u obližnjoj kući. Podršku su dobili i od ekoaktivista iz Jagodine.

„Vidimo da su se opremili kafom i hranom, zato što blokade treba da se izdrže. Ja im želim da uspeju. Imaće svu našu pomoć, komšija, uskoro će im doći i Rekovčani iz „Neko brine za Levač“. I ostala udruženja iz Srbije im pružaju podršku“, kaže Ivana Pantelić iz „Eko brigade“ Jagodina.

Stanovnici sela Plana i Lešje naglašavaju da opština Paraćin nije donela plan detaljne regulacije za lokaciju i da ispred kamenoloma nije postavljena tabla sa natpisom vlasnika.

Meštani paraćinskih sela Plana i Lešje više od dve nedelje blokiraju put kamionima. Oni ističu da če od 10. oktobra radikalizovati protest.