Sastanak Stefanovića i ambasadorke Kine Čen Bo

Sastanak Stefanovića i ambasadorke Kine Čen Bo

30/09/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, koju je ocenio kao intenzivnu i razvijenu, sa aktivnostima koje su u stalnom porastu iz godine u godinu.

 

Stefanović je izrazio posebno zadovoljstvo zbog izuzetno razvijene vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje dve zemlje, kao i zahvalnost za brojne donacije NR Kine i Ministarstvu odbrane i Vojsci i čitavoj Republici Srbiji od početka pandemije kovid-19.

Takođe, on se i ovom prilikom zahvalio na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci koju Kina pruža Republici Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i za posebnu podršku kineske strane u Savetu bezbednosti UN. Takva podrška, kako je istakao ministar odbrane, od vitalnog je značaja u situacijama kada se srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji nalazi pod velikim pritiskom privremenih prištinskih institucija.

Stefanović je ocenio da su tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Kine zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Ambasadorka Čen Bo, na početku susreta, istakla je da su dobri odnosi koje dve zemlje imaju u oblasti odbrane odličan pokazatelj strateških partnerskih odnosa Srbije i Kine. Prema njenim rečima, odnosi naših zemalja počivaju na prijateljstvu i partnerstvu i to je vidljivo i u politici, odbrani, nauci, medicini i ekonomiji.

Tokom razgovora, ambasadorka Čen Bo prenela je podršku za legitimne zahteve Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sa posebnim akcentom na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Nažalost, kako je dodala, poslednja dešavanja na administrativnim prelazima pokazuju da jedna strana nije zainteresovana za dijalog i pronalaženje mirnog rešenja.