Vakcinacija ključna za suzbijanje pandemije koronavirusa

Vakcinacija ključna za suzbijanje pandemije koronavirusa

28/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se vakcinišu, pre svega, mladi, i da nisu nikakvo magično rešenje za situaciju sa pandemijom COVID-19.

Brnabić je, u obraćanju novinarima u Vinči, gde je posetila novu sanitarnu deponiju, elektranu i reciklažno postrojenje za građevinski otpad, istakla da je država sve pripremila za kovid propusnice, ali da će se o tome još razgovarati.

Ona je ponovila da su kovid propusnice način da se mladi ljudi motivišu da se vakcinišu kako bi mogli da idu u klubove, kafiće, restorane.

Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija. Ponovo pričamo o merama, propusnicama, svemu što nije ključno u rešavanju pandemije. Ključne su vakcine, prva i treća doza, poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, u Srbiji je vakcinisano 53,4 odsto punoletne populacije, ali u uzrastu od 18 do 30 godina je vakcinisano 21,4 odsto, što je poražavajuće, jer je to stvar građanske solidarnosti i zaštite onih koji iz različitih razloga ne mogu da se zaštite.

 

Brnabić je upozorila na to da smo, nažalost, svedoci toga da i mladi umiru jer su nevakcinisani, i kao primere navela mladića od 24 godine, bez drugih oboljenja, i ženu od 31 godine, bez pridruženih bolesti, ističući da su to sve životi koji su mogli biti spaseni da su bili vakcinisani.

Ona je ponovila da država ne može da uvede obaveznu vakcinaciju, već moramo da se oslonimo na sopstvenu svest da je važno da se zaštitimo.

Država je, kako je poručila, svoj deo posla uradila, među prvima nabavila vakcine od četiri različita proizvođača, a uskoro stiže i peto cepivo, ali ima nešto i do individualne odgovornosti.