ALEKSANDAR VUČIĆ: NEMAM SNAGE ZA STRANAČKE SUKOBE

ALEKSANDAR VUČIĆ: NEMAM SNAGE ZA STRANAČKE SUKOBE

21/05/2015 Off By

aleksandar-vucic-tomislav-nikolic-1387833188-416791

Ranka Čičak

 

PATFORMA predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji ozibljan tekst o kojem će se razgovarati u državnom vrhu i da će u javnost izaći kad se bude sagledalo koliko je realistična, rekao je premijer Vučić i dodao da je “reč o obimom i ozbiljnom tekstu. Kad budemo sagledali koliko je realističan i može da se sprovede u delo, izaći ćemo u javnost. Razgovaraćemo o tome u državnom vrhu. Potrebno je da se svi upoznaju sa tekstom – istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici…”.

Na pitanje novinara da li misli da će Srbija zbog platforme imati eventualnih problema sa zemljama Evropske unije, Vučić je rekao da razume predsednika Nikolića i da Nikolić odlično razume u kakvoj se, ne lakoj, situaciji nalazi Srbija.- S jedne strane suočava se sa tim da evropska i ekonomska budućnost zavise od toga što ćete da činite neke ustupke koje ne biste u određenim momentima činili, i onda uvek dođete u situaciju da to morate da vagate i odmeravate i u tome je suština ozbiljnog bavljenja politkom i zato sam uveren da ćemo naći najbolji način i odgovor”, rekao je Vučić, istakavši da ništa nije sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije. “Mi smo o tome spremni da razgovaramo, kao i o svakom drugom aktu”, rekao je Premijer.

On je dodao da zna da je predsednik spreman da čuje primedbe i da vidi šta je ono što bismo izmenili. “Uveren sam da EU ne želi i neće pristati na ukidanje dijaloga, iako to ne piše u tekstu, ili da svoju poziciju suzimo dotle da ne možemo na ozbiljan način da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima”, reao je Vučić. On je dodao da u skladu sa tim i svim globalnim kretanjima, moramo da sagledamo svoju poziciju. “Reč je o ozbiljnoj stvari koju ćemo na taj način da posmatramo i da se tako obratimo našim građanima”, rekao je Vučić. Vučić je rekao i da se neće svađati s predsednikom Srbije zbog njegove platforme o Kosovu, da nema snage za bilo kakve stranačke sukobe i dodao da neće ići i kampanju za lokalne izbore, jer ga to ne zanima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji unosi razdor unutar SNS, premijer je rekao da, iako je na sebe preuzeo sve što u Srbiji niko nije hteo da uradi, “a svi su znali da je to moralo da se uradi”, on neće da se “svađa i prepire s predsednikom Nikolićem”. Nabrajajući da je preuzeo odgovornost za ekonomske reforme i donošenje teških mera, da u Sarajevu napravi srpsko-bošnjački dijalog, da bude kriv malinarima, ali i za preduzeća, premijer je naveo da će dok bude mogao to raditi i da nema ništa protiv toga. “Ali nemojte od mene da očekujete da vam pričam o velikim pričama. Nemam neku energiju za bilo kakve stranačke sukobe niti me to zanima, a ko god hoće, ja sam već rekao da ne mislim dugo da budem na čelu SNS, evo izvolite, preduzmite, uradite šta treba za Srbiju”, poručio je Vučić, dodajući da je siguran da će buduće generacije, kad god da mu se završi mandat, sa velikim poštovanjem govoriti o sprovedenim reformama. Takođe, napomenuo je da neće ići u kampanju za lokalne izbore, jer, kako kaže, kad je reč o Srpskoj narednoj stranci, “o partijama ne govorim”. “Neka narod glasa na lokalu za onoga ko je radio dobro i ko je radio loše. Lošim gradonačelnicima uopšte neću da pomažem. Toliko o tome koliko mene zanimaju partijski interesi”, poručio je Vučić.

Premijer je optimista pred put u Albaniju, kaže da tamo ide da gradi dobre odnose i ističe da je to zato što Srbija ima jasnu i dobru politiku i što je prepoznata kao stub stabilnosti. Podsetivši da je to prva poseta srpskog premijera Albaniji u istoriji dodao je da, osim uspostavljanja boljih odnosa želi da razgovara i o svemu što nas trenutno deli, smatrajući da to može da se premosti, a da te razlike vise ne budu tako velike. Vučić, koji u Tiranu ide 27. maja, kaže i da Srbija želi da istakne svoju evropsku perspektivu i da Albaniji poželi srećan put u Evropu, ali je napomenuo da Srbija neće odustati od nacionalnih i državnih interesa, kao što to neće učiniti ni Albanija. Srpski premijer uveren je da se dijalogom i razgovorom razlike mogu prebroditi i rešiti i ističe da ekonomska saradnja povezuje Srbiju i Albaniju, što je “vin-vin situacija i treba da radimo na tome”.

Konstatujući da je Albanija posle Drugog svetskog rata bila zatvorena zemlja, Vučić je primetio da je izgleda i Srbija bila pomalo zatvorena u poslednjih tridesetak godina, zbog čega je, kaže, veoma važno da se otvore investicije albanskih privrednika u Srbiji, ali i naših investitora u toj zemlji.Premijer Aleksandar Vučić je rekao da se priprema agenda njegovog boravka u SAD i razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, najavljujući istovremeno da će u Srbiju doći nemačka kancelarka Angela Merkel.


bratislav-gasic-foto-rts-1428434578-636317VAŽNO JE DA SE ISPITAJU OPTUŽBE PROTIV GAŠIĆA

 

Aleksandar Vučić izjavio je je da su optužbe protiv ministra odbrane Bratislava Gašića zbog sukoba interesa veoma ozbiljne, da je važno da budu ispitane i da će, ako se utvrdi da su istinite, ministar snositi odgovornost. “Što se tiče optužbi, one su vrlo ozbiljne i to bi trebalo da se sagleda”, rekao je Vučić novinarima na pitanje kako komentariše navode nedeljnika “Vreme” da je Gašić, kao gradonačelnik Kruševca, odobravao novac iz gradskog budžeta medijskim preduzećima u vlasništvu svoje porodice. Vučić je, međutim, dodao da pred pokrajinske izbore u Vojvodini neki dele ogromne pare, 700 miliona dinara, pokrajinskim medijima da bi mogli da vode kampanju protiv vlade. “To je za mene velika sramota i mi to kao vlada Srbije nećemo nikad da radimo”, rekao je Vučić. On je dodao da je važno da se svi slični navodi ispitaju i da bi bilo loše da se pokažu kao istitiniti, ali da bi bilo veoma loše da se potvrde njegove reči da pokrajina u predizborno vreme daje 700 miliona dinara, baš onima od kojih očekuje najveću podršku za očuvanje kriminalne i katastrofalne šesnaestogodišnje vlasti. Upitan šta će se desiti ako se utvrdi da su navodi u vezi sa ministrom odbrane tačni, Vučić je rekao da će svako snositi odgovornost. Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa u slučaju potpredsednika SNS i ministra odbrane Bratislava Gašića, saoštila je ta agenciji. Postupak se vodi zbog tvrdnji da je Gašić kao gradonačelnik Kruševca odobravao novac iz gradskog budžeta medijskim preduzećima u vlasništvu članova svoje porodice.<


 

Premijer nije mogao da precizira kada će nemacka kancelarka doći u Beograd, a upitan da li će ići i u u Rusiju, rekao je : “da, ići ću, ali ne još”. Kako je rekao, agenda puta za sada pretpostavlja šest dana boravka u SAD, ali da će verovatno poseta trajati kraće jer , kako je rekao, ima mnogo posla u Srbiji da se uradi. U Vašington putuje, dodao je, kako bi se napravili najbolji mogući bilateralni odnosi sa SAD jer je to “naš interes, kao što je naš interes da imamo najbolje moguće odnose sa Ruskom federacijom”, ali, dodao je, najvažniji su mu poslovi koje treba obaviti u Srbiji. Ilustrujući to, ali i opisujući težinu situacije u zemlji, Vučić je naveo primer dešavanja u vezi s mlekom, gde su, tvrdi, Božidar Ðelić i Bojan Pajtić napravili kriminalni dogovor, najgori mogući ugovor koji “mi moramo da poštujemo, a isti ti sada samo iznose kriitke”. “Prethodnici nam nisu ništa ostavili, čak ni podrum, ali su i njega đubretom zatrpali. Zbog svega toga mnogo mi je važnije ono što se dešava i što se radi u zemlji, nego dešavanja u inostranstvu”, zaključio je premijer. Na pitanje novinara da li je novi uslov za evropske integracije zahtev Nemačke da Beograd smanji saradnju sa Republikom Srpskom (BiH), Vučić je rekao da za takav zahtev nikada nije čuo.

Srbija ima svoje zakone koje je dužna da poštuje, kao i Dejtonski sporazum, rekao je Vučić i dodao da će uskoro u Srbiju doći Angela Merkel, pa novinari mogu da je pitaju o uslovima. Upitan da li će ići na obeležavanje 20 godina od genocida u Srebrenici, Vučić je rekao da se tamo dogodio veliki zločin, da će Srbija imati primerenu reakciju na to, ali da tek treba da vidi kakvu. Govoreći o predstojećoj poseti SAD, Vučić je rekao da bi poseta trebalo da traje šest dana, ali da će on možda ostati i kraće zbog obaveza koje ga očekuju u Srbiji. Premijer je kazao i da će 27. maja posetiti Tiranu u želji da dve zemlje grade bolje odnose i razgovaraju.<


DOGAĐAJI

 

 

 

Modeli borbe - prostori (ne)mogućnostiSUTRA I PREKOSUTRA DVODNEVNA KONFERENCIJA “MODELI BORBE – PROSTORI (NE)MOGUĆNOSTI”

KONFERENCIJA JE NAMENJENA PRE SVEGA AKTERIMA PRETHODNIH I BUDUĆIH BORBI ZA AUTONOMNE PROSTORE KULTURNE PRODUKCIJE I DRUŠTVENE PROMENE

 

nem_srb_komora_pok_1305U PETAK I SUBOTU U BEOGRADU SE ODRŽAVA MULTIKONGRES «SRPSKE VIZIJE»

O OVOM PRIVREDNOM I DRUŠTVENOM NOVITETU GOVORILI SU DANAS NOVINARIMA PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, MARKO ČADEŽ I DIREKTOR

214512_dunav-camci-led2-beta_fPOTONUO RUMUNSKI BROD KOD BOGOJEVA

INSPEKCIJA ZA BEZBEDNOST PLOVIDBE PRI MINISTARSTVU GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE UTVRDILA JE DA JE NA 1367. KILOMETRU DUNAVA