Раширеност ејџизма велики изазов у Европи

Раширеност ејџизма велики изазов у Европи

27/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Једна од три особе у Европи наводи да је била жртва ејџизма, феномена који је раширен више од расизма и сексизма у овом региону, стоји у првом Глобалном извештају Уједињених нација о ејџизму. У Србији преко половина старијих особа осећа се дискриминисано због својих година, а наводе да се осећају дискриминисано приликом приступа државним установама, приликом тражења информација или услуга, потврђују налази Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана Повереника за заштиту равноправности који је развијен уз подршку УНФПА.

 

Ово су кључне поруке са догађаја који је данас одржан у Београду, а који се састојао од регионалног представљања првог Глобалног извештаја УН о ејџизму и Националног дијалога о ејџизму и старењу. Овај догађај организовало је Министарство за људска и мањинска права и социјални дијалог, Повереник за заштиту равноправности, Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА) и СЗО.

 

„Ејџизам спречава државе у региону, као што је Србија, да се баве брзим демографским променама кроз које пролазе. Једноставно не можемо да приуштимо да дискриминација по основу старости искључи велики део становништва из доприноса јавном животу и економији“ – рекла је Алана Армитаж, регионална директорка УНФПА за Источну Европу и Централну Азију.

 

Одговор ради контроле пандемије КОВИД-19 вируса открио је колико је ејџизам распрострањен – старији и млађи људи су у јавном дискурсу и на друштвеним мрежама представљани стереотипно. У неким контекстима старост се користи као једини критеријум за приступ медицинској нези, терапији која може да спасе живот и физичку изолацију.

 

„Скоро петина становништа је старија од 65 година, а поред свега њихов живот одређен је стереотипима и предрасудама. С друге стране, чекајући „неко своје време“, младима се онемогућава да сазру и постану пуноправни грађани друштва“, подсетила је министарка Чомић.

 

„Чест је приказ најстаријих као терета за друштво. Због тога је нарочито важно радити на пуној примени свих права, нарочито у доба константне претње од новог и свеприсутнијег облика „дигиталне дискриминације и искључености““ – истакла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

 

На догађају су такође говорили Радомир Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици и демографију, Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН и глумица Рада Ђуричин.

 

У сусрет 1. октобру, Међународном дану старијих особа, данас је у Београду усвојен Позив на акцију против ејџизма у Србији, који све партнере у Србији позива на заједнички рад на заустављању ејџизма.