Сарадња са „Бехтелом“ у реализацији енергетских пројеката

Сарадња са „Бехтелом“ у реализацији енергетских пројеката

27/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас делегацијом компаније „Бехтел“, коју је предводио Шон Кени, председник компаније за инфраструктуру, о сарадњи у овом сектору, постојећим пројектима које реализује ова компанија у Србији, као и новим инвестицијама у енергетском сектору, посебно у области обновљивих извора енергије.

 

 

Михајловићева је истакла да је, након успешне сарадње која је остварена у претходном мандату кроз учешће „Бехтела“ у изградњи Моравског коридора, ова компанија добродошла да инвестира у Србији.

„Србија има најбољи инвестициони амбијент, препознати смо као земља која може да има највише инвестиција и у будућности, а енергетика је област у којој ће се највише улагати. Вредност пројеката новог инвестиционог плана је 17 милијарди евра, од чега ће више од десет милијарди бити за ОИЕ, за нове ХЕ, ветропаркове, као и соларне електране. Донели смо нове законе, припремамо и пратећа стратешка документа. То је основа наше визије о зеленој Србији. Енергетска сигурност и независност, уз коришћење зелене енергије“, рекла је Михајловићева.

 

 

Она је додала да нови Закон о коришћењу ОИЕ представља основу за нови инвестициони оквир, као и да постоји простор за сарадњу са „Бехтелом“ у реализацији пројеката у изградњи нових ХЕ, ветроелектрана и соларних електрана.

„Надам се да ћемо радити важне пројекте у енергетском сектору и да ћете бити део наше визије о зеленој енергетици и одрживој економији, као и да ћемо у наредном периоду и конкретно разговарати о даљој сарадњи“, истакла је потпредседница Владе.

Састанку су присуствовали и представници Амбасаде САД у Србији.