Članstvo Srbije u EU glavni strateški spoljnopolitički cilj

Članstvo Srbije u EU glavni strateški spoljnopolitički cilj

26/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: mfa.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija (UNAOC) i bivšim ministrom inostranih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima inicijative UN Alijanse civilizacija, čiji je Srbija član od 2007. godine. Inicijativa ima 156 članica, među kojima su države i međunarodne organizacije.

Selaković je upoznao visokog predstavnika o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o pozitivnoj agendi Srbije i inicijativi „Otvoreni Balkan“ usmerenoj na ekonomski razvoj celog regiona.

Šef srpske diplomatije informisao je Moratinosa o ekonomskim uspesima Srbije u proteklih sedam godina, istakavši da je to dalo mogućnost da Srbija više pomogne svojim prijateljima u regionu, Africi i Bliskom Istoku, u vidu donacija 1,5 miliona doza vakcina protiv virusa korona.

Razmenivši informacije o evropskom putu Srbije, Selaković je naglasio je članstvo Srbije u EU glavni strateški spoljnopolitički cilj Srbije, koja je posvećena reformskim procesima u svim oblastima.

Selaković je bivšem šefu španske diplomatije zahvalio na ličnom doprinosu učvršćivanju bilateralnih odnosa naših dveju država, i činjenici da je bio i ostao jedan od najdoslednijih zagovornika prijema Srbije u punopravno članstvo EU.

Sagovornici su razmenili mišljenje o aktuelnoj situaciji na KiM, i naglasili važnost dijaloga i očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Ministar Selaković je konstatovao i da Moratinos dao veliki doprinos kreiranju stava Španije po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, koji je do dan-dan danas obeležje španske politike.

Selaković je pozvao Moratinosa da poseti Beograd, čiji je počasni građanin, od 2009. godine, zbog zasluga za afirmaciju Beograda, doprinosa razvoju saradnje i unapređenja međusobnih odnosa Srbije i Španije.

Moratinos je svoju diplomatsku karijeru započeo upravo u Beogradu, u Ambasadi Kraljevine Španije, gde je radio od 1979. do 1984. godine.