Обележавање 103. годишњице пробоја Солунског фронта у Поликастру

Обележавање 103. годишњице пробоја Солунског фронта у Поликастру

26/09/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Србија се са поносом сећа велике епохе у  којој је са савезницима извојевала значајну победу, пробој Солунског фронта, која је била весник слободе, и на том јунаштву захвалне су данашње генерације, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом 103 године од пробоја Солунског фронта у Поликастру предводила државну комеморативну свечаност.

 

 

Кисић Тепавчевић је у Поликастру положила венце на српском делу заједничког Споменика силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту председнику српске владе за време Великог рата Николи Пашићу.

„Сваки септембар, код свих нас призове снажне емоције и историјска сећања на пробој Солунског фронта далеке 1918. године. То је оно што спаја Србе, Грке и све народе чије су војске биле силе победнице у Великом рату“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је пробој Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, један је од најзначајнијих датума из савремене историје српског народа и један од највећих успеха српске војске у Великом рату, због чега га Србија, заједно са Републиком Српском, од ове године обележава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Како је додала, славна и херојска дела наших предака симбол су слободе, јунаштва и савезништва и путоказ садашњим и будућим генерацијама да цене мир, слободу и просперитет. „То су идеали који треба да нас све воде напред и на којима треба да почива свако друштво и држава“, поручила је Кисић Тепавчевић.

 

Комеморативној свечаности у Поликастру присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, а пошту су одали и венце положили и представници Генералног конзулата Србије у Солуну, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Републике Грчке, представници сила савезника у Великом рату, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.