Gojković otvorila izložbu „Trajne vrednosti“ u Galeriji Matice srpske

Gojković otvorila izložbu „Trajne vrednosti“ u Galeriji Matice srpske

25/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu pod nazivom „Trajne vrednosti“ u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

 

 

 

Gojković je tom prilikom istakla da je postavka dobar primer uspešne saradnje kulture i privrede, koju su prepoznali i u delo sproveli Galerija i društveno odgovorna organizacija.

Pred nama je izložba 80 slika od 64 autora, odabranih iz bogate kolekcije „DDOR Novi Sad“ osiguranja. Dodatnu zanimljivost izložbi daje to što će publika od večeras moći da vidi vredna dela koja su do sada samo retki i privilegovani imali mogućnost da pogledaju, napomenula je ministarka kulture.

Ona je dodala da kolekciju čine i dela čuvenih srpskih slikara, Milana Konjovića, Miće Popovića, Olje Ivanjicki i Boška Petrovića kao i radovi još mnogih afirmisanih i manje poznatih autora.

Gojković je istakla važnost te izložbe budući da su na taj način odabrani primerci iz takvih kolekcija dostupni javnosti.

S jedne strane, publika dobija priliku da uživa u monumentalnim delima, dok s druge strane organizacije i pojedinci pokazuju odgovornost prema svojoj zajednici. Ova izložba potvrđuje da je ulaganje u kulturu i umetnost zapravo investicija u bolji kvalitet života, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ocenila da brigu o kulturnom nasleđu na adekvatan način mogu i treba da iskazuju i druge organizacije, udruženja i pojedinci, kao što je to slučaj sa kolekcijom čiji je deo izložen u Galeriji Matice srpske, doprinoseći na taj način lepšoj sadašnjosti i boljoj budućnosti.

Ovde je prilika da istaknem i izuzetnu važnost ustanova kulture koje vode računa o kulturnom nasleđu. Večeras se nalazimo u jednoj od naših najvažnijih i najreprezentativnijih. Ne samo bavljenjem svojom osnovnom funkcijom, već i raznovrsnim programima i brojnim aktivnostima, uključujući međunarodnu saradnju, Galerija Matice srpske postala je sinonim za mesto na koje i ljubitelji umetnosti i oni koji to postanu nakon posete ovom Muzeju, dolaze sa nadom i znatiželjom, a odlaze ispunjeni i zadovoljni, rekla je ministarka kulture.

Gojković je skrenula pažnju na činjenicu da večerašnja izložba podiže svest o značaju kulturnog nasleđa i obavezi svih nas da ono bude čuvano, te da je predstavljanje kulturnog blaga javnosti, instrument i za privlačenje i stvaranje nove publike.

 

Kulturna dešavanja poput ovog dokazuju da mera uspeha u savremenoj ekonomiji odavno nije samo profit i broj klijenata, već i briga za širu zajednicu. Prepoznajući njen značaj i ulogu, Ministarstvo kulture i informisanja pružilo je punu podršku ovoj izložbi. Nadam se da će ovo biti podsticaj i drugim institucijama i organizacijama za stvaranje umetničkih kolekcija, ali i za obnovu zadužbinarstva i mecenstva, kao značajnog vida podrške talentovanim i neafirmisanim autorima. To je dobar način da zajedno, u duhu večerašnje postavke, stvaramo ʼTrajne vrednostiʼ, zaključila je Gojković.