Kontinuirana podrška očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara

Kontinuirana podrška očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara

22/09/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: hilandar.org, Tanjug

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da će se, usvajanjem Predloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira, koji je 2004. godine teško oštećen u katastrofalnom požaru.

 

Gojković je, obrazlažući pomenuti dokument u Skupštini Srbije, objasnila da predloženi zakon predviđa pomoć u obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih njegovih drugih delova, uključujući nematerijalno kulturno nasleđe.

Podrška države Hilandaru u poslednjoj deceniji nije bila upitna, ali sada stvaramo mogućnost da po prvi put imamo stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskim sredstvima, istakla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija će sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira, a pored toga pomoći će i obnovu postojećih objekata i izgradnju novih.

Potpredsednica Vlade je navela da će obaveza Srbije biti i da preko svojih nadležnih organa učestvuje u organizaciji proslava značajnih datuma iz istorije manastira.

Ona je ukazala na to da ovaj zakonski predlog definiše da Vlada obrazuje Komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo, napomenuvši da slična komisija postoji i sada i da je sastavljena od najvećih stručnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa.

Gojković je rekla da će se sredstva za podršku ovom manastiru opredeljivati za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije.

Ona je navela podatak da je Srbija do sada za obnovu Hilandara opredelila 1.767.000.000 dinara, od čega pojedinačno najviše u ovoj godini – 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Republike Aleksandru Vučiću.