Почело обележавање 105. годишњице искрцавања српске војске на Крф и Видо

Почело обележавање 105. годишњице искрцавања српске војске на Крф и Видо

22/09/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

На острву Крф, у местима Ипсос/Дасија, Гувија и Агиос Матеос данас је, полагањем венаца, почело обележавање 105. годишњице искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо.

 

 

 

Комеморативну свечаност у Ипсосу/Дасија, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло“, познатог као „Гвоздени пук“, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. „Гвоздени пук је једна од најелитнијих јединица српске војске у њеној историји, а ратна застава те јединице била је најодликованија застава у српској војсци“, рекао је Антић.

 

Комеморативну свечаност у Гувији, код Спомен плоче, на месту искрцавања српске војске на острво Крф 1916. године, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а одавању поште присуствовала је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У месту Агиос Матеос одржана је комеморативна свечаност код споменика војницима Дринске дивизије, коју је предводио државни секретар Миодраг Капор, који је нагласио да је Дринска дивизија једна од најзначајнијих јединица која је увек била на главним правцима дејства и поднела велики број жртава за слободу Србије.

 

Код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве, венац је положио државни секрeтар Зоран Антић.

У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, захвалнице су уручене градоначелнику Јужног Крфа Костасу Лесису и унуку Јаниса Јанулиса, Христосу Јанулису, за нарочите заслуге и несебично залагање у области неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

 

Централна државна комеморативна свечаност биће одржана сутра, 23. септембра, на острву Видо, а њу ће предводити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.