Округли сто „Локална самоуправа – како из круга неразвијених“

Округли сто „Локална самоуправа – како из круга неразвијених“

18/09/2021 Off By BERB

Foto: rnro.gov.rs

 

Министар Новица Тончев и конзул Републике Бугарске Петар Данов свечано су данас отворили тродневни округли сто на Власини ком присуствује научна заједница Србије и Бугарске. Циљ овог скупа је  проналажење одрживих решења за унапређење развоја недовољно развијених општина из области економског и друштвеног развоја.

 

„Кључна намера Владе Републике Србије на челу са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем, као носиоцем идеје о брзом економском развоју свих општина у Србији, јесте рад на оспособљавању неразвијених и девастираних општина за њихово квалитетно и ефикасно функционисање и подстицање одрживог економског развоја. Зато је изузетно важан улога Кабинета на чијем сам челу јер ми заједно, свакога дана, радимо на остваривању ових циљева и непрестано охрабрујемо локалне самоуправе да предлажу пројекте које ће допринети побољшању ситуације. Наш најважнији задатак јесте да повећамо квалитет живота локалног становништва и да одржимо и унапредимо демографске структуре које ће обезбедити одржив социо-економски и демографски развој и ових делова Србије. Моја најважнија порука је да морамо да стварамо здраве основе за генерације које долазе, да нам се деца више рађају, да напредују и да се развијају у местима где су рођени“  – изјавио је министар Новица Тончев.

 

Теме скупа си из области капиталних инфраструктурних улагања, државне помоћи и субвенција, развоја неискоришћених природних и привредних потенцијала, подизања образовног, здравственог, културног и спортског нивоа активности, како би становници тих општина видели наду за бољи, квалитетнији и садржајнији живот.

 

Кабинет министра за развој недовољно развијених општина, представиће и  научну публикацију са радовима учесника, што ће бити још један допринос убрзаном развоју недовољно развијених општина.