Deo opozicije ne nastavlja učešće u međupartijskom dijalogu

Deo opozicije ne nastavlja učešće u međupartijskom dijalogu

17/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. Učesnici sastanka preneli su novinarima da je vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima. Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme. Vladimir Orlić iz SNS grubo je izvređao Dragana Đilasa tokom sastanka, preneo je novinarima Janko Veselinović. O daljim koracima stranke će se naknadno izjašnjavati.

 

„Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest stranaka bude danas na agendi, da ne gubimo više vreme. Ovo je sve velika farsa, SNS sve vreme govori da su ovde idealni izborni uslovi, po njima je RTS Javni servis, opozicija ima prisustvo kakvo bi trebalo da ima, nema pritisaka na ljude. Oni su prihvatili učešće iz formalnih razloga, formalno i vode zemlju ka Evropskoj uniji. Naš predlog nije prihvaćen, SNS nam je rekla da se ne slaže sa uzveštajem koji su dali evroparlamentarci, tela koja smo predložili su nazvali komesarskim telima i da ne može više da se razgovara“, rekao je Đilas.

Kaže da će njihov predlog sporazuma poslati poslaničkim klubovima Evropskog parlamenta, istim onima koji su u martu doneli svoju rezoluciju posle čega su i pokušani ovi pregovori.

„Sloboda, pravda, mogućnost da svako iznese svoju političku volju, dalje u ovome nećemo učestvovati i to nema veze sa učešćem na izborima, stav ćemo doneti u dogovoru sa našim kolegama“, kaže Đilas.

Lider SSP dodaje da ne može sa onim koji krši zakon pregovarati da poštuju zakon.

„O tome se ne diskutuje, ja znam da će mi neki reći da nam je zahtev besmislen, tražimo debatne emisije, da u svakoj emisiji mi možemo da odgovorimo, to je stvar koja postoji u zakonima evropskih zamelja i da nam kažu da li je to evropska vrednost. Ponoviću, mi ćemo se za slobodu sami izboriti, ako neko želi da pomogne – dobrodošao je“, zaključio je Dragan Đilas.

Veselinović: Da je postojao 0,001 odsto za dogovor, ne bismo napustili sastanak

Janko Veselinović novinarima je rekao je da je i njegov Pokret za preokret doneo doluku da neće učestvovati više u razgovorima jer su oni danas u prvom delu obesmišljeni iz više razloga – prvo je SNS odbila sve predloge fasilitatora iz EP, pa čak i predloge u kojima je učestvovala SPS, pa na neki način i SNS.

Kaže da su odbili i formiranje koordinacionog tela za kontrolu medija i koordinacionog tela za kontrolu pritiska nad biračima.

„Da je postojalo i 0,001 odsto da do nekog dogovora danas dođe, ni mi, ni kolege ne bi napustili sastanak“, rekao je Veselinović.

On je dodao da druga važna stvar zbog koje nisu napustili sastanak tokom prepodnevnog rada jeste grubo vređanje Dragana Đilasa lično od strane Vladimir Orlića iz SNS. U pitanju je, kaže, bilo grubo vređanje u sva tri obraćanja, i umesto da da odgovori na predloge opozicije i evroparlamentaraca, on je vređao Dragana Đila baš kako to radi u medijima i u Skupštini.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da ga fasilitatori iz EP nisu prekinuli u tom vređanju i da su mu samo u u paouzama rekli da ne koristi vreme za vređanje drugih.

„Mi se danas nismo odrekli EU i komunikacije sa EU“, rekao je Veselinović i dodao da su zaključili da ovakav sastanak ne može da donese rezultat koji bi doneo slobodne izbore, slobodne medije i normalan život u Srbiji. Isatkao je da će se predstavnici opozicije sastati brzo i da će razgovarati o svim daljim opcijama, a nije isključio da će jedna od njih biti i protesti.

Grbović: SNS eksplicitno rekla da ne prihvata ništa

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana rekao je da PSG doneo odluku da neće učestvovati u daljem toku dijaloga nakon što je SNS vrlo ekplicitno i precizno rekla da ne prihvata ništa od predloženih sugestija, ne samo od onih koji potiču od opozicionih stranaka, već da su „došli u apsurdnu situaciju i da su čak odbacili dokument u kojem u su i sami učestvovali“.

„U takvim uslovima ne postoji ni promil šanse da dođemo do konstruktivnog rešenja“, rekao je Grbović. On je istakao da mu je žao što se to neće desiti.

„Smatramo da ne smemo da budemo deprimirani, nastavićemo sa političkim dijalogom, nastavićemo dijalog sa građanima i onim političkim opcijama s kojima smo do sada imali saradnju“, rekao je Grbović.

Izrazio je očekivanje da će u narednim nedeljama i kratkom roku opozicija doneti odluku kakvu su dalji politički koraci.

Gavrilović: Vulgarno vređanje Đilasa, ali i Demokratske stranke

Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke kaže da je i njegova stranka odlučila da napusti razgovore pošto je vlast odbila da razgovara o konkretnim predlozima, kao i zbog Orlićevog grubog vređanja Dragana Đilasa.

Demokratska stranka je učestvovala u predlogu sporazuma koji smo dali EP i nadali smo se da možemo da dođemo do situacije da bar jednom vlast ispuni obećanja da želi da razgovara…Kao i do sada uvereni smo da to ne može da bude slučaj i da to ne možemo očekivati od ovog režima“, rekao je Gavrilović.

On je rekao da se danas videlo da režim ne zanima vladavina prava. Preneo je i da je na konstatacije opozicije danas tokom sastanka da se ne poštuje zakon vlast uzvratila ubeđivanjem da imamo slobodne medije i da se zakon poštuje, da su birački spiskovi u redu.

Neću pominjati vulgaran način na koji je pred svima vređan predsednik SSP-a, ali i Demokratska stranka, to su stvari nedopustive u dijalogu“, rekao je Gavrilović novinarima. Istakao je da je nemoguće očekivati od ljudi koji smatraju da je sve u redu u u ovoj zemlji da se bilo šta promeni. Dodao je i da se nalazimo u situaciji da gledmao kako evroparlamentarci konstatuju grubo kršenje načina na koji je dogovoreno da se razgovara. „DS ne vidi nikavu svrhu da nastavimo bilo kakav razgovor na ovaj način“, rekao je on.