За пројекте у недовољно развијеним општинама 15 милиона динара

За пројекте у недовољно развијеним општинама 15 милиона динара

15/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потписивањем уговора између Кабинета министра Новице Тончева, задуженог за развој недовољно развијених општина и 33 представника удружења грађана са територије недовољно развијених општина,  додељена су бесповратна средства у укупном износу од 15 милиона динара, за реализацију пројеката од јавног интереса.

 

Максималан износ одобрених средстава по појединачном пројекту је 750 хиљада динара, а рок за њихов завршетак је 1. децембар 2021. године.

У јавном конкурсу учествовала су локална удружења за програме подршке у областима запошљавања и самозапошљавања младих и теже запошљивих категорија становништва, организовања културних активности, унапређења безбедоносне културе. Такође из области промоције грађанског активизма, унапређења капацитета локалне заједнице за смањење ризика и ризичних понашања од употрeбе дроге, алкохола и других штетних супстанци, и оснаживање свести о здравом начину живота, одрживог развоја заштите животне средине, помоћи удружењима која раде са социјално угроженим особама, особама са инвалидитетом, маргиналним групама и осталима.

 

„То је још један напор Кабинета на чијем сам челу да грађанима недовољно развијених општина омогућимо убрзано приближавање развијенијим срединама, и као што смо себи поставили циљ, да се и у овим општинама напредује,  боље и квалитетније живи. Реализацијом овог и свих осталих пројеката желимо да покажемо да нам је битан сваки човек, свака општина и да нико неће бити изостављен. Велики одзив удружења на конкурс нам је показао да смо на правом путу, и обећавам да ћу са позиције министра уложити максималне напоре да грађани недовољно развијених општина виде и осете бољитак у својим животима“ – изјавио је министар Тончев.

 

Стручна комисија је приликом вредновања предлога пројеката оцењивала референце пројекта, циљеве, буџет, компетенције пројектног тима и претходно искуство удружења у области у којој је конкурисало. Одобрена средства су наменског карактера и могу се користити искључиво за реализацију конкретних програма.