Промена Устава услов за јачање владавине права

Промена Устава услов за јачање владавине права

14/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка правде Маја Поповић присуствовала је другом јавном слушању о Нацрту акта о промени Устава и Нацрту уставног закона за спровођење Устава, одржаном у Крагујевцу.

 

Министарка правде упознала је присутне са разлозима за промену Устава у области правосуђа и предложеним решењима, истичући да  промене највишег правног акта представљају услов за реформу правног система и јачање владавине права, као основа сваког демократског друштва.

 

Нагласивши да од предложених промена зависи не само испуњење бројних активности предвиђених Преговарачким поглављем 23, које је од изузетне важности у процесу приступања Европској унији, већ и испуњење препорука Групе држава против корупције (ГРЕКО), што би омогућило да Република Србија више не буде на листи глобално незадовољавајућих земаља у области спречавања корупције, министарка Маја Поповић је посебно навела да се промене устава спроводе превасходно у интересу грађана Републике Србије, ради унапређења правног система Републике Србије, те јачања независности и непристрасности правосуђа.

 

Испред министарства правде, јавном слушању су присуствовали и државни секретар Ливија Павићевић, шеф Кабинета Маријана Савић Симић и виши саветник Владимир Винш.

 

У јавном слушању учествовали су и председница Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије, Јелена Жарић Ковачевић, чланови ресорног одбора Народне скупштине, чланови Радне групе, као и шира јавност – представници судова, тужилаштава и струковних удружења.

 

Пре јавног слушања, министарка правде Маја Поповић обишла је радове на изградњи Палате правде, који су у завршној фази.