Пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије

Пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије

13/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са новим шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелом Жиофреом.

 

 

Брнабић је пожелела добродошлицу новом амбасадору ЕУ истакавши да предстоји много заједничког рада на остварењу постављених циљева и да је у потпуности отворена за све предлоге и сугестије како би се на што ефикаснији начин достигли резултати.

 

На састанку се разговарало о реформама које Србија спроводи у области владавине права и зелене агенде, као и о резултатима реформи које влада спроводи на економском плану. Тема разговора била је такође и имунизација и борба против ковид19.

 

Председница владе Ана Брнабић истакла је да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије. Она је поздравила и усвајање Економског и инвестиционог плана ЕУ, као и предлог за увећање финансијских средства у оквиру ИПА фондова.

 

Премијерка је такође нагласила да Србија ради на томе да, у складу са постигнутим напретком, током словеначког председавања ЕУ, отвори два кластера.

 

У разговору са новим амбасадором ЕУ у Србији, Брнабић је истакла да Србија борбу против организованог криминала и корупције води на транспарентан начин. Јачање економије остаје један од најважнијих циљева владе, а постављени приоритет за наредну годину је запошљавање младих, посебно оних којима би то било прво запослење.

 

Амбасадор Жиофре честитао је на постигнутим економским и привредним резултатима и нагласио да се радује заједничком раду са Владом Србије на спровођењу приоритета земље како би се убрзао пут Србије ка европским интеграцијама, посебно у домену владавине права, заштите животне средине, дигиталне агенде и повезивања као и на проналажењу најефикаснијег пута за њихово остварење.

 

Премијерка Брнабић и амбасадор Жиофре разговарали су и о слободи медија, односу  према цивилном друштву и међупартијском дијалогу представника власти и опозиције уз посредовање  посланика Европског парламента.