Једном очишћене депоније морају остати чисте

Једном очишћене депоније морају остати чисте

11/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас са председником општине Врбас Предрагом Ројевићем почетку радова на уклањању сметлишта у селу Куцура.

 

 

Настављамо са великом акцијом чишћења широм Србије, а као што смо и најављивали, очистићемо 500 дивљих депонија у 43 локалне самоуправе. Данас сам дошла у Врбас, јер ми је председник општине у више наврата истакао проблем да изнова чисти исте депоније. И зато сада поново можемо да видимо са једне стране лепу природу, а са друге депонију на којој је непрописно одложен и комунални и грађевински и животињски отпад. За нас је изузетно важно да једном очишћене депоније и остану очишћене, и зато ћемо појачати контролу – рекла је министарка Вујовић.

 

Вујовић је рекла да се уз подршку министарства у општини Врбас чисте четири дивље депоније, додајући да је депонија у Савином селу већ очишћена, а поред Куцуре, чисте се и сметлишта у Змајеву и Равном селу. За те сврхе сада је издвојено је око 1,3 милиона динара, од чега је суфинансирање Министарства 1,1 милион, док остатак чини учешће општине Врбас.

 

– Ове локације су много пута до сада већ очишћене али су појединци поново непрописно одлагали различит отпад. Зато апелујем на сваког појединца у Србији, као и на привреду, да односе отпад на градске депоније које су за то предвиђене. Таква депонија постоји и у Врбасу и може да прими сав отпад који смо видели на дивљој депонији. Како се не би стално враћали на почетак, неодговорне ћемо кажњавати. Са друге стране, наставићемо да чистимо дивље депоније и следеће године, и сваке наредне, све док их све не очистимо, јер на тај начин поправљамо и квалитет ваздуха, земље, воде у зависности где се сметлишта налазе – рекла је Вујовић.

 

Вујовић је нагласила да је екологија један од главних приоритета Владе, додајући да нема града и општине у Србији у којима се тренутно не реализују еколошки пројекти који су од суштинског значаја за чистију будућност.