Priprema za uvođenje kovid sertifikata

Priprema za uvođenje kovid sertifikata

11/09/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sednice Kriznog štaba, da je ovo telo odlučilo da se uvedu kovid sertifikati ako bude potrebno i da je dogovoreno da se svi spreme za to.

Brnabić je istakla da će konačna odluka o tome biti doneta u narednih nekoliko dana, pri čemu će i Kancelarija za eUpravu i svi drugi imati vremena da se pripreme da, kada odluka bude doneta, ona odmah može da se primenjuje.

Ako budu uvedeni kovid sertifikati, a da bi bili u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima, biće uvedeni u prostorima gde nije neophodno da ljudi borave, a gde je visoka mogućnost zaražavanja. To su noćni klubovi, barovi, kafići, restorani, u zatvorenom, rekla je Brnabić.

Premijerka je prenela i da su od jutros u javnom prevozu pojačane kontrole epidemioloških mera, a da će sanitarna inspekcija pojačati kontrole u tržnim centrima, maloprodaji, pri čemu će prvi nadzori biti savetodavni, a da posle njih slede represivne mere.

Što se mera tiče to je vakcinacija, treća doza vakcine i vakcinacija mladih, poručila je ona, ukazavši na to da je država Srbija uradila sve najbolje na svetu, a na građanima je bilo da se vakcinišu, te podvukla da postoji individualna odgovornost, odgovornost prema celom društvu.

Ne postoji ništa više što država treba da uradi, a što je njen posao, bez vakcinacije nećemo pobediti pandemiju, jednu smo šansu smo propustili. Hajde da je ne propustimo drugi put. I dalje imamo dovoljan broj vakcina, izbor vakcina i dobićemo ih još, istakla je Brnabić.

Premijerka je prenela da je na Kriznom štabu zaključeno da je ono što je država mogla da uradi ili radila, u smislu PCR testiranja, uradila, podignuti su kapaciteti testiranja, i sada na nedeljnom nivou može da se testira broj koji je ranije mogao da se testira tokom godinu dana.

Danas imamo opet oko 20.000 testiranja, ali svaki dan imamo preko 22.000. Većina tih testova je besplatna i plaćena iz budžeta, objasnila je ona, naglasivši da je država nabavila i sve lekove, namodernije, koje je preporučivala Svetska zdravstvena organizacija, bez da se obazire na to koliko koštaju, već samo sa ciljem da se spasu životi.

Ona je navela da se epidemiološka situacija u Srbiji dodatno usložnjava, poručivši da je vakcinacija jedini odgovor na pandemiju koronavirusa.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku u Srbiji 2.821.060 osoba vakcinisano makar prvom dozom vakcine, što je oko 52,2 odsto populacije, da je revakcinisano 2.707.594 lica ili oko 50,1 odsto, dok je treću dozu primilo 318.858 osoba, što je oko šest odsto.

Takođe, ona je navela da je u samo tri lokalne samouprave procenat vakcinisanih preko 70 odsto, a to su beogradske opštine Stari grad, Savski venac, Vračar.

Imamo nažalost šest lokalnih samouprava koje su i dalje ispod 30 odsto vakcinisanih u ukupnoj punoletnoj populaciji. Tu je i dalje najlošiji Tutin sa samo 16,4 odsto, pa Novi Pazar sa 25,7 odsto, Lajkovac, Mionica, Ub i Ljig, rekla je Brnabić.

Kada je reč o vakcinaciji mladih, ona je navela da je samo osam lokalnih samouprava u kojima je procenat vakcinisanih mladih između 18 i 30 godina starosti, iznad 30 odsto.

Brnabić je ponovila da je jedini način da se pobedi koronavirus – vakcinacija, upozorivši na to da sa ovim procentom vakcinacije ne možemo da ostanemo stabilni.