Почела велика акција чишћења дивљих депонија

Почела велика акција чишћења дивљих депонија

10/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Након обиласка радова на уклањању дивље депоније у општини Пећинци министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је и Пландиште, где се такође чисте неке од 500 депонија, које ће бити саниране у оквиру септембарске акције чишћења.

 

 

– Данас смо на једном од најважнијих задатака, и чистимо за будућност. Процене су да у Србији има око 3.500 депонија и сметлишта. Током септембра, очистићемо 500, у 43 локалне самоуправе, и надам се да ће ситуација бити боља. У Пландишту чистимо пет дивљих депонија, а ова на којој смо данас, била је предвиђена за грађевински отпад, који би се уклањао одређеном динамиком. Међутим, видели смо да ту има и комуналног и животињског отпада, па са једне стране имамо прелепу природу, а са друге загађење земље, воде. Зато је неопходно да је очистимо и санирамо, али и да сви заједно радимо на томе да сачувамо очишћене локације – рекла је Вујовић.

 

Министарка је истакла да, поред суфинансирања акције чишћења дивљих депонија, локална самоуправа може да конкурише и за видео надзор за очишћене локације.

 

– Тражила сам од локалног руководства појачају контролу, да комунална инспекција више буде на терену, како би очишћене локације сачували. Морамо и да контролишемо једни друге и да заједно водимо ову борбу. Грађани су нам савезници, а ми ћемо свакако наставити са акцијама чишћења из месеца у месец, све док не очистимо и последњу дивљу депонију, како бисмо мењали еколошку слику Србије на боље– рекла је Вујовић.