Сарадња са невладиним сектором у процесу енергетске транзиције

Сарадња са невладиним сектором у процесу енергетске транзиције

10/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима Центра за екологију и одрживи развој о важности учешћа невладиних организација у изради стратешких докумената у области енергетике.

 

 

„Верујем да постоји заједнички интерес у процесу енергетске транзиције и да је важно да Министарство и невладин сектор сарађују на том путу и да видимо како да имамо одрживу енергетику, да будемо енергетски безбедни и како ће се то одразити на економију и на конкурентност. Иницирала сам састанак, јер је важно да разговарамо са свима који се баве питањима у вези са енергетском транзицијом. Постоје радне групе за израду националног интегрисаног плана за климу и енергетику и Стратегије развоја енергетике, за енергетско сиромаштво, у којима су и чланови организација цивилног друштва“, рекла је Михајловићева.

 

Она је рекла да је Министарство покренуло нову енергетску политику, да постоји простор за сарадњу са свима, јер је неопходан шири друштвени консензус о томе у ком правцу иду српска енергетика и рударство.

„Успели смо да у рекордном року донесемо нови законодавни оквир, до октобра ће бити завршена сва подзаконска акта. Наш план је да до 2040. године имамо минимум 40% енергије добијене из ОИЕ и да направимо акциони план о повећању капацитета који користе обновљиве изворе у наредних 20, 30 година. Нема енергетике и рударства без заштите животне средине и тај принцип није само декларативан, него се спроводи у свему што радимо“, рекла је она.

 

Звездан Калмар, координатор ЦЕКОР-а, рекао је да постоје значајни сегменти у раду Министарства које ова организација подржава и да се нада да ће постојати простор за активније учешће у изради стратешких докумената и сарадњу са Министарством.

„Годинама радимо истраживања са намером и надом да наша електропривреда и српска енергетика буду и даље шампион у региону, али у складу са светским токовима и социоекономским и еколошким стандардима. Желимо да допринесемо декарбонизацији Србије, да се максимално убрза процес енергетске транзиције и да се што пре увећа број капацитета који не емитују штетне гасове. Подржавамо Министарство у одређеним корацима које прави и сматрамо да постоји простор за даљу сарадњу“, рекао је Калмар.