Vučić prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za igradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”

Vučić prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za igradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”

09/09/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll, Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji polaganja kamena temeljca za igradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, uz zajedničko ulaganje Srbije, Narodne Republike Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i poručio da je ponosan što Srbija, zajedno sa kineskim i emiratskim partnerima, pokušava i, čini se, uspeva da reši i deo nekih globalnih problema.

 

 

“Srbija će da ima jednu od najmodernih fabrika vakcina! Ponosan sam zato što smo od nekoga ko čeka da drugi rešava probleme, iščekujući nečiju pomoć, zajedno sa našim kineskim i emiratskim partnerima, pokušali da rešavamo deo regionalnih i svetskih problema. Snabdevaćemo na samo Srbiju već i mnoge zemlje regiona, Evrope i verujem da ćemo uspeti da spasemo i sačuvamo mnogo života. Ovo je veliki poduhvat za našu zemlju. Do kraja marta 2022. godine imaćemo završen prvi pogon za punjenje, kapaciteta 30 miliona doza godišnje. Ovo je zajedničko ulaganje i dokaz prijateljstva“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je ponosan što počinjemo izgradnju potpuno novih kapaciteta za punjenje i proizvodnju vakcina i da to govori nekoliko stvari o nama i o tome šta ćemo imati u budućnosti.

 

„Ovo partnerstvo nije partnertsvo iz interesa, već dokaz prijateljstva, iako neretko sumnjamo u prijateljstvo u međunarodnim odnosima. Sve što smo govorili da ćemo uraditi, uradili smo zajedno. Kada je bilo teško, dobijali smo pomoć iz Emirata i Kine. Zato koristim i ovu priliku da zahvalim predsedniku Si Đinpingu i Njegovoj visosti šeiku Mumahedu bin Zajedu Al Nahjanu. Proizvodićemo ovde, kada završimo drugu fazu 2023. godine, i aktivnu komponentu vakcine. Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa našim partnerima menjamo sadržaj supstance i opet budemo među prvima u svetu koji će nove blagodeti, naučna otkrića podeliti sa narodom i tako učiniti da ljudi budu još bezbedniji, a vakcina efikasnija“, naveo je predsednik Vučić i istakao da je srećan što smo imali hrabrosti da dođemo do ovakve ideje i mogućnosti da je ostvarimo.

 

„Drznuli smo se da budemo hrabri, odgovorni i ozbiljni, ali i da visoko podižemo lestvicu. Biće ovo regionalno čudo, a srpski ponos! Ovo su stvari koje ostaju, za koje živite, za koje se borite. Ovo je ono što menja stvarnost i donosi život ljudima. Hvala našim prijateljima iz NR Kine i UAE! Živelo naše prijateljstvo, živela Srbija!“, poručio je predsednik Vučić.