Изложба „Прометеји новог века“ у Музеју Југославије

Изложба „Прометеји новог века“ у Музеју Југославије

09/09/2021 Off By BERB

Изложба „Прометеји новог века“, инспирисана 60-годишњицом од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду, биће отворена од 22. септембра 2021. године у Музеју Југославије. У фокусу изложбе су односи Југославије и Индије у области уметности и културе, као и радови Петра Лубарде, једног од најзначајнијих југословенских сликара који је имао важну улогу у представљању Југославије Несврстанима. Ауторке изложбе су кустоскиње Музеја Југославије Ана Панић и Јована Недељковић.

 

Фото: Бојана Јањић

Петар Лубарда, Прометеји новог века (Индустријализација), 1959.
Уље на платну, 290 x 650 цм
Сигн. д.л. Lubarda (црвеном бојом)

 

 

Публика ће захваљујући разноврсној музејској грађи моћи ближе да се упозна са индијском културом и културном разменом између две земље, а један од сегмената изложбе односиће се на посету Јосипа Броза Тита Индији 1955-1956. године, која се сматра преломним догађајем за дефинисање спољнополитичке стратегије Југославије управо у правцу несврставања.

 

„Kако је један од циљева несврстане политике био да се подржи еманципација од економске, културне и осталих подређености сваког народа, мења се и спољна политика Југославије на плану културе, као и однос према географски удаљеним, а идеолошки блиским земљама. Још у првој половини 1950-их година почиње културна размена изложби и студената, међу којима је био велики број уметника чије радове ћемо приказати први пут“, објашњава Јована Недељковић.

 

Петар Лубарда незаобилазна је тачка када се говори о културним везама две земље. Изложба његових радова у Kултурном центру Београда био један од централних културних догађаја током одржавања Прве конференције несврстаних земаља у Београду 1961. године, а слика „Прометеји новог века“ („Индустријализација“) за ту прилику је пренета у салон Народне скупштине. Сматра се да је управо због тога Лубарда 1963. године позван на студијско путовање у Индију, које је оставило велики траг на његово стваралаштво.

 

На изложби публика ће моћи да види Лубрадине слике из колекције Музеја Југославије, „Буђење Африке” (1956-1959) и „Прометеј“ (1967), док ће слике „Човек и звери“ (1964) и „Бик и облак“ (1963) бити приказане захваљујући сарадњи са Kућом легата.

 

 

Део поставке чиниће и рад савременог уметника Владимира Николића „Kомунистичка слика у веку своје дигиталне репродукције“.

„Рад ће на симболичком нивоу затворити изложбу, отварајући питање шта се десило са модернизмом којим смо се некада толико поносили и представљали свету, као и са вредностима и идејама несврстаности, антиколонијализма, револуционарности и солидарности“, додаје Ана Панић.

 

Архитектуру изложбене поставке осмислила је Милена Kордић, док је за њено графичко обликовање и дизајн био задужен Андреј Долинка.

 

Изложба ће бити отворена до 14. новембра 2021. године и део је програма који се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања, којим се обележава 60-годишњица од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

Реализацију су помогли Архив Југославије, Kућа легата и Музеј примењене уметности у Београду.