Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

08/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje, a potpisana su i brojna prateća dokumenta.

 

Pomenuti sporazum stvoriće institucionalne okvire za dalje unapređenje odnosa Srbije i Mađarske i realizaciju zajedničkih projekata u mnogim oblastima.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađi potpisali su Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika dveju zemalja, a ministar tehnologije i inovacija Mađarske Laslo Palkovič i ministarka privrede Anđelka Atanasković Memorandum o saradnji u oblasti tehnologije.

Ministri unutrašnjih poslova Šandor Pinter i Aleksandar Vulin stavili su potpise na Protokol o mešovitim patrolama duž zajedničke granice.

 

Godišnji plan pružanja tehničko-stručne pomoći Srbiji u procesu evrointegracija potpisali su ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske stavili su potpise na Sporazum o obuci diplomatskog kadra, dok je Sijarto sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem potpisao Sporazum o realizaciji projekta brzih putničkih brodova koji će saobraćati između dve zemlje.

 

U sedištu Vlade Mađarske održana je zajednička sednica dveju vlada, kojoj su prethodili brojni bilateralni sastanci.

Brnabić je, obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Mađarske, izjavila da ta zemlja daje najveću podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i da je postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner naše zemlje.

Ona je istovremeno izrazila očekivanje da će ukupna robna razmena u 2021. godini preći dve milijarde evra.

Premijerka je, iskazavši zahvalnost na gostoprimstvu, naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dveju vlada, kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Ona je podsetila na to da je mnogo toga postignuto od 2014. godine, kada je održano prvo zajedničko zasedanje dveju vlada, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić, ocenivši da je sve to dovelo do današnjeg potpisivanja pomenutog sporazuma.

Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama, naglasila je Brnabić i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu.

Prema njenim rečima, o posebnim bilateralnim odnosima govori i Sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji je ranije potpisan.

Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu, ponovila je ona i objasnila da nam ta zemlja u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bismo se što bolje pripremili i sproveli sve što je neophodno.

U tom kontekstu, premijerka je navela da je najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije, na čijem je čelu Jadranka Joksimović, objasnivši da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.

Sa druge strane je politička podrška, koja se ogleda u tome da Mađarska svaki put nedvosmisleno, na svim forumima koji se organizuju u Briselu ili drugde, kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pritom bez zadrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, odnosno klastera za koje smo spremni i time podstiče ubrzanje Srbije ka EU, podvukla je Brnabić.

Prema njenoj oceni, odnosi sa Mađarskom su na najvišem mogućem nivou.

Predsednica Vlade je, kada je reč o ekonomskoj saradnji, naglasila da ima sve više mađarskih investicija, kako u Vojvodini, tako i širom Srbije, uz uverenje da će ih uskoro biti i više, zahvaljujući Fondu za investicije koji promoviše dolazak stranih firmi u Srbiju.

Prema njenim rečima, privredna saradnja neprestano raste i samo je od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju kako izvozu u Srbiju, tako i uvozu robe iz naše zemlje, predočila je premijerka i precizirala da je uvoz rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra.

Takođe, kako je dodala, Mađarska kontinuirano unapređuje trgovinsko-robnu saradnju, te se očekuje da će se to dodatno proširiti u oblasti inovacija i tehnologija.

Orban je poručio da strateška saradnja Srbije i Mađarske može da posluži kao sigurna tačka za budućnost dveju zemalja, ponovivši da su odnosi Beograda i Budimpešte na veoma visokom nivou.

Mađarski premijer je napomenuo da je privredna saradnja sve bolja – od trgovine, preko investicija do zapošljavanja, a povezuju nas i saobraćajna infrastruktura i granični prelazi.

Orban je primetio da postoje različite faze u razvoju ekonomija, međutim, Srbija ima odlične ekonomske pokazatelje, te će i te faze u ekonomskom razvoju između dve zemlje uskoro da nestanu.

On je preneo da očekuje da se u kratkom vremenu u mađarskoj privredi pojave srpski investitori, i istovremeno podsetio na to da će od 1. oktobra Mađarska uspeti da obezbedi transport 8,5 milijardi kubnih metara gasa preko Turskog toka, koji kroz Srbiju vodi do Mađarske.

To za Mađarsku mnogo znači, podvukao je premijer i podsetio na to da je do sada Mađarska doprinosila snabdevanju Srbije gasom, dok će sada biti obrnuto, što je potpuno prirodno.

Prema njegovim rečima, mađarska strana će se truditi da u predviđenom roku realizuje projekat brze pruge Beograd–Budimpešta i time obezbedi još bolji protok robe i ljudi između dve zemlje.

Takođe, kako je rekao, želja je da već od naredne godine na liniji Subotica–Segedin bude obezbeđen moderan železnički prevoz.

On je napomenuo da je poboljšan promet na graničnim prelazima u drumskom saobraćaju, ali da je to dosta otežano zbog određenih infrastrukturnih ograničenja.

Međutim, Orban je preneo da će se potruditi da se na prelazima Horgoš i Kelebija povećaju kapaciteti za protok robe i ljudi, kako bi se skratilo višesatno čekanje, a namera je i da se osposobi prelaz Bački breg za teretni saobraćaj.