Гојковић са министром Кашлером о сарадњи у области културе

Гојковић са министром Кашлером о сарадњи у области културе

08/09/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Будимпешти са министром за људске ресурсе Мађарске Миклошем Кашлером, у оквиру шесте заједничке седнице влада Републике Србије и Мађарске, a разговарали су о унапређењу сарадње у области културе, заштите културног наслеђа, као и у области филмске индустрије.

 

 

Гојковић је истакла да је потписивање Уговора између влада Републике Србије и Мађарске о пријатељским односима и сарадњи, одлична основа за даље јачање веза и указала да због географске блискости и традиције односа наших народа заједничким радом можемо да учинимо да култура буде један од најразвијенијих сегмената сарaдње.

Министар Кашлер је такође истакао спремност за развијање односа у култури, имајући у виду бројне потенцијале, и дугу традицију веза у уметности, као и народној уметности и упућености два народа и живот у истом региону.

Гојковић и Кашлер су договорили боље повезивање установа културе у ширењу културе Србије и Мађарске и очувању места важних за заједничку историју, и у том контексту интензивнију сарадњу музеја и архива на очувању и дигитализацији докумената важних за обе земље.

Гојковић и Кашлер размотрили су могућности сарадње у области филмске индустрије, посебно имајући у виду да су и Србија и Мађарска посвећене развоју филмске уметности и у том оквиру  Гојковић је предложила потписивање споразума у овој области.

Гојковић и Кашлер су разговарали о креирању заједничких пројеката и могућности копродукције, која би се односила на заједничку историју Србије и Мађарске, а министар Кашлер је предложио укључивање Србије у пројекте које је Мађарска већ покренула.

Министри су разговарали о заштити и очувању културног наслеђа, посебно у области нематеријалног културног наслеђа, као и у оквиру УНЕСКО, имајући у виду да је Србија  прихватила иницијативу Мађарске да се приступи изради мултинационалне номинације „гајдашке праксе” за Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа.

У оквиру очувања културног наслеђа, Гојковић је као важан пројекат за Србију издвојила „Дворце Србије“, које је недавно покренуло Министарство културе како би сачувало дворце, дворове, виле и летњиковце. Министарка је указала да је Србија на почетку тог процеса, а Мађарска која има више од 2.000 хиљаде двораца, има богато искуство и стручњаке, због чега је за Србију значајна сарадња на том пољу, стручна подршка и партнерство, што је министар Кешлер подржао.