UN partner Srbije u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja

UN partner Srbije u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja

06/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i rezidentnim koordinatorom UN u Srbiji Fransoaz Žakob o partnerstvu sa ovom organizacijom i okviru saradnje UN i Srbije za održivi razvoj za period 2021 – 2025. godine.

Brnabić je istakla da očekuje da će okvir razvojne saradnje, dokument koji predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju, nakon konsultacija sa relevantnim ministarstvima, uskoro biti usvojen.

Dokument je, kako je objasnila, usklađen sa nacionalnim prioritetima i Agendom održivog razvoja UN do 2030. godine i kroz pitanja zelene transformacije i vladavine prava u najširem smislu, predstavlja i ključne ciljeve Vlade Srbije.

Koordinatorka UN u Srbiji navela je da je suštinski cilj delovanja u Srbiji pronalaženje načina i obezbeđivanje adekvatne strategije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, zaštite životne sredine i iskorenjivanju siromaštva, ali i oblasti klimatskih promena, koja predstavlja novi globalni izazov.

Premijerka je, govoreći o zaštiti životne sredine kao jednom od najvažnijih prioriteta, istakla da Vlada strateški radi na planiranju i investicijama u ovaj sektor i da su teme poput kvaliteta vazduha i zaštite voda od zagađenja postale nezaobilazne u daljem razvoju države.

Brnabić je ocenila da je tim UN jedan od glavnih partnera u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja u Srbiji, i iskazala zahvalnost na predanom radu, uz očekivanje da će, kroz zajednički rad institucija i civilnog društva, okvir razvojne saradnje biti uspešno sproveden u interesu naših građana.