Пласидо Доминго затвара овогодишњи Белеф

Пласидо Доминго затвара овогодишњи Белеф

04/09/2021 Off By BERB

Овогодишњи фестивал БЕЛЕФ биће затворен музичким догађајем године, концертом Маестра Пласида Доминга, у среду 8.9.2021. од 21 час на Стадиону Ташмајдан.

 

 

Уз маестра певаће Ана Пироци, драмски колоратурни сопран из Италије, која је дебитовала 2012. године у Регионалном театру у Торину, а после њеног наступа са диригентом Рикардом Мутијем на Фестивалу у Салцбургу 2013. године, почиње њена изузетна каријера на најзначајнијим светским оперским и концертним сценама. Уз Ану Пироци, на концерту ће певати и сопран Марија Јелић која успешно гради своју интернационалну каријеру уз недавне наступе са Елином Гаранчом, светком оперском дивом, ишчекујући свој дебитантски наступ у Карнеги холу у Њујорку, октобра ове године.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Небојша Бабић

„Програм за концерт са Домингом је сјајан, Вердијеве и Пучинијеве арије и дуети, арије и дуети из оперета, као и познате италијанске канцоне. Програм је конципиран од Маестра Доминга и сигурна сам да ће се публици изузетно допасти. Он је јако скроман човек у захтевима које је доставио организаторима и то само потврђује да су велики уметници веома једноставни људи. Радујем се овом концерту али се још више радујем прилици да упознам Доминга и да са њим разговарам. Мислим да је он особа од које може много тога корисног да се чује с обзиром на каријеру дугу шест деценија.” – изјавила је Марија Јелић.

Певачи ће наступити уз Симфонијски оркестар Радио-Телевизије Србије, под палицом Маестра Диана Чобанова, генералног музичког директора државне опере у Пловдиву, резиденцијалног диригента хрватске националне опере у Загребу и главног гостујућег диригента Народног позоришта у Београду и Новом Саду.

Добитник највећих светских признања, Греми награда, почасних доктората и одликовања бројних држава, Маестро Доминго и даље исписује странице музичке историје у које спада и преко 150 различитих оперских улога, што није пошло за руком ниједном другом оперском певачу до сада. Уз Лучана Паваротија и Хозе Карераса приближио је оперу широкој публици, а феномен под називом „Три тенора“ оставио је најупечатљивији траг до данас као планетарна сензација која је променила ток савремене музике. Године 1993, основао је оперско такмичење „Опералија, које су освојили а потом остварили велике интернационалне каријере певачи попут Јозеф Калеје, Хозе Куре, Ервина Шрота, Џојс Ди Донато, Соње Јончеве и других. Као диригент, Пласидо Доминго је до сада дириговао преко 500 опера и концерата са неким од најбољих светских оркестара. Последњих година, углавном пева баритонске улоге, са којима је и започео своју богату уметничку каријеру.