Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu

Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu

02/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas početku rada kovid bolnice u Novom Sadu, koja je otvorena četiri meseca nakon početka izgradnje.

 

Ovo je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, a od sutra će početi da prima pacijente obolele od koronavirusa.

Brnabić je navela da je u izgradnju investirano 3,9 milijardi dinara, a u opremu približno 17 miliona dinara, poručivši da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na najvišem nivou.

Prema njenim rečima, ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

Predsednica Vlade je ukazala na to da je izgradnja ove zdravstvene ustanove važna za Novi Sad jer će ona postati opšta bolnica kada se završi epidemija koronavirusa.

Koliko će brzo ova zdravstvena kriza proći zavisi samo od nas, ali od svih nas, od kolektivnog imuniteta, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacije, naglasila je premijerka, pri čemu je još jednom uputila apel svim građanima da se vakcinišu.

Ona je istakla da, zahvaljujući kovid bolnicama, ostatak zdravstvenog sistema može da funkcioniše normalno, što, prema njenoj oceni, nisu obezbedile ni mnogo bogatije zemlje.

Prema njenim rečima, zahvaljujući ovim bolnicama, zaposleni su brojni mladi zdravstveni radnici – medicinske sestre, tehničari i lekari na specijalizaciji.

Brnabić je navela i da je u poslednjih 10 godina prosek plata medicinskih sestara i tehničara podignut sa 30.000 dinara na bezmalo 57.000 dinara, kao i da su u istom periodu plate lekara na specijalizaciji povećane za 70 odsto i sada su im primanja približno 111.000 dinara.

Premijerka je ocenila da samo plate nisu dovoljne, već da su važni i uslovi rada, koji će biti znatno bolji, najavivši još jedno povećanje plata za zdravstvene radnike od naredne godine.

Ona je rekla da će takva primanja privući brojne zdravstvene radnike koji su napustili Srbiju, ali i motivisati sve one koji trenutno rade u zemlji da ne idu u inostranstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvaranju kovid bolnice prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kovid bolnica na novosadskom naselju Mišeluk prostire se na 19.500 kvadratnih metara i imaće 220 kreveta na intenzivnoj i 404 kreveta na poluintenzivnoj nezi.

Osim bolničke zgrade, koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove, uz prateći parking i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio-sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.