На старој депонији у Винчи више се не одлаже отпад

На старој депонији у Винчи више се не одлаже отпад

26/08/2021 Off By BERB

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас нову санитарну депонију у Винчи и радове на изградњи постројења за третман и производњу енергије из отпада.

 

 

– Оно што је важно за Београђане, јесте да се комунални отпад више не одлаже на старој депонији, на којој се неправилно одлагао последњих 40 година и да ће та депонија бити санирана. Замолила сам приватне партнере да поштују уговорне рокове, али и да тај велики посао покушају да заврше пре рока. Министарство заштите животне средине је дало све потребне дозволе за рад нове депоније, на којој се сада одлаже комунални, грађевински и инертан отпад – рекла је Вујовић, након обиласка центра за управљање отпадом у Винчи, заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и представницима компаније Бео чиста енергија.

 

 

Министарка је додала да се у Винчи граде модерна постројења, а када Град Београд и приватни партнер комплетно реализују пројекат, Београд ће добити савремени центар за управљање отпадом.

 

– Министарство које водим убрзано ради и на пројектима изградње осам регионалних центара за третман отпада по највишим стандардима. Већ у првом кварталу 2022. године, расписаћемо тендер за прва четири региона: „Колубара-Каленић“, Сомбор, Нова Варош и Ужице. Крећемо са радовима следеће године и трудићемо се да их максимално убрзамо, јер нам је циљ да градимо бољу и чистију будућност за генерације које долазе – рекла је Вујовић.