Unapređenje položaja Roma od izuzetnog značaja za Srbiju

Unapređenje položaja Roma od izuzetnog značaja za Srbiju

25/08/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас конститутивној седници Координационог тела за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња и праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

 

Премијерка Брнабић именована је за председницу Координационог тела, а министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић за заменицу председнице тог тела, док чланове чине министри просвете, здравља, рада, државне управе, финансија, грађевине, правде, европских интеграција, као и представници Националног савета ромске националне мањине и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

 

На седници је формирана и Стручна група Координационог тела која ће спроводити оперативне активности.

 

Премијерка Брнабић истакла је да је унапређење положаја Рома и Ромкиња и њихово укључивање у друштво од изузетног значаја за Србију и да је, у складу с тим, уложено доста времена, напора и ресурса како би се побољшао квалитет њиховог живота.

 

Председница Владе Србије подвукла је да ресорно министарство може много да уради на том пољу и да напори на побољшању животног квалитета Рома и Ромкиња нису важни  само због поштовања људских права и европских интеграција, већ због тога што Србија жели да створи управо такво друштвено окружење за све народе и припаднике националних мањина који у њој живе.

 

Министарка Гордана Чомић рекла је да је координација рада министарстава од изузетног значаја за спровођење различитих активности на терену и као позитиван пример навела имунизацију Рома и Ромкиња, у сарадњи са Министарством здравља.

 

Чомић је такође најавила да ће до краја године бити ревидирана Стратегија која ће на тај начин бити усклађена са европским оквиром.