Цена гаса у Србији остаје непромењена до краја године

Цена гаса у Србији остаје непромењена до краја године

25/08/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

„Скок цена гаса на светском тржишту резултат је ниских температура током марта и априла ове године, несрећа у складиштима гаса у Русији и кашњења у изградњи Северног тока, али ове околности неће утицати на промену цене гаса у Србији, јер постоји дугорочни уговор са „Гаспромом““, рекао је, гостујући на ТВ Прва, Петар Станојевић, специјални саветник потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић.

 

„Због зиме која је трајала дуже, европска складишта су била празна, а несрећа у Русији утицала је на смањење испоруке. Укратко, количине гаса нису биле довољне и цена је са 220 скочила на 580 долара за хиљаду кубика, али се то неће одразити на цену енергента у Србији, јер постоји десетогодишњи уговор са „Гаспромом“ који важи до краја ове године. Иначе, цена гаса зависи од геополитичке ситуације, која диктира кретања на европском и светском тржишту“, рекао је Станојевић.

 

Он је рекао да ће формирање цене за следећу годину зависити од преговора „Србијагаса“ са „Гаспромом“, али и да очекује да током октобра цене гаса на светском тржишту буду у паду.