Селаковић у посети Јордану

Селаковић у посети Јордану

25/08/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Аману са министром спољних послова Јордана Ајманом Сафадијем, са којим је договорио да два министарства у најскоријем року припреме за закључивање неколико споразума.

 

 

Министар Селаковић је у изјави после састанка подсетио да је његова данашња посета прва посета шефа српске дипломатије Јордану после више од три деценије, а да је разговор са јорданским колегом протекао у изузетно доброј атмосфери.

 

“Били смо веома практични, нашим тимовима смо дали конкретне задатке који морају да доведу до конкретних резултата”, рекао је министар Селаковић, и изразио уверење да ћемо од момента сусрета председника Александра Вучића и јорданског краља Абдулаха Другог бити у прилици да знатно брже и квалитетније унапређујемо наше односе.

 

Прецизирао је да је договорено да  два министарства у најскоријем року припреме  за закључивање споразума о заштити и промоцији инвестиција, о забрани двоструког опорезивања и о укидању виза за дипломатске и службене пасоше, као први корак ка трајном укидања виза између наше две земље, као и закључивање споразума о авиосаобраћају односно, о авиоуслугама.

 

“То су врло конкретни задаци шта треба да припремимо у наредном периоду. Искористио сам ову прилику да позовем министра Сафадија у узвратну званичну посету Београду. Министар је прихватио позив, остало је да се договоримо за датум посете”, каже министар Селаковић.

 

Према његовим речима, у добром и плодном разговору са јорданским колегом констатовано је да је потребно обновити рад Мешовитог комитета за економску и трговинску сарадњу између Србије и Јордана за који наводи да се последњи пут састао 1987. године.

 

“Ми смо у комуникацији наше две бизнис заједнице имали застој, паузу од 34 године, имали смо одсуство сусрета у званичним посетама, било је неких сусрета на маргинама, али званичних посета није било више од три деценије”, рекао је шеф српске дипломатије.

 

Нагласио је да је ова година јубиларна година за дипломатске односе Србије и Јордана и подсетио да су пре 70 година Јордан и тадашња Федеративна Народна Република Југославија склопиле споразум о успостављању дипломатских односа.

 

“Имамо 70 година дугу традицију наших дипломатских односа, а готово половина тог периода је протекла без готово икакве комуникације. За Републику Србију, која своје дипломатско присуство има на Блиском Истоку у, могу рећи, свим земљама, Јордан је једина земља у којој немамо ни амбасаду. То је последица вероватно непромишљене и лоше политике из 2004. када је донета одлука о затварању амбасаде“, рекао је Селаковић.

 

 

Министар Селаковић састао се данас и са председником Сената Фајсалом Ал-Фајезом, кога именује јордански краљ, и пренео да су делегацију Србије саговорници у Јордану молили да чују нашу позицију и информације од нас.

 

“То значи да се са њима није комуницирало на одговарајући начин у дугом временском периоду и поставља се питање да ли би њихова позиција по неким за нас националним питањима од виталне важности, као што је питање Kосова и Метохије, била баш таква да смо овде имали амбасаду и стално дипломатско присуство наших људи који би могли да објасне које су наше позиције”, навео је министар Селаковић.

 

Пренео је да су на састанку констатовали да је потребно да што пре дође до размене посета на највишем нивоу, те да је председник Сената изразио жељу да посети Београд.

 

Министар Селаковић је рекао да постоји велико интересовање за успостављање сарадње у области образовања, културе, омладине и спорта, али и туризма.

 

Навео је да је Петра један од најпосећенијих историјских локалитета у који долазе туристи из читавог света, а да се у Јордану налази и место где је Јован Kрститељ крстио Исуса Христа.

 

 

Министар Селаковић је рекао да је Јордан земља у којој дух разумевања, поштовања и толеранције заиста прожима цело друштво, те да се у Јордану налази највећи број избеглица из различитих држава Блиског Истока.

 

“Имате избеглице из Палестине, Ирака, Сирије, Египћане који су у време муслиманске браће овде нашли своје уточиште. И поред свега тога они су земља која има будућност”, рекао је министар Селаковић.

 

Навео је да су од укупно нешто више од 10 милиона становника Јордана, скоро 70 одсто млађи од 30 година и поручио да то значи да је Јордан држава која има будућност.

 

“Њихова улагања и успеси, нарочито на пољу ИТ индустрије, заиста су фасцинантни. ИТ индустрија учествује у БДП-у Јордана са скоро 13 одсто, што је невероватно. Идентификовали смо које су то области од заједничког интересовања, на чему треба да радимо у будућности и дали задатке својим тимовима”, рекао је министар Селаковић.