Stefanović: Bitka na Ceru – pobeda malog naroda velikog srca

Stefanović: Bitka na Ceru – pobeda malog naroda velikog srca

24/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas povodom godišnjice završetka bitke na Ceru da je to bila prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu i to pobeda koju je izvojevao mali narod velikog srca.

„Na današnji dan sećamo se davne 1914. godine, kada je završena bitka na Ceru. Tih dana ceo svet se divio hrabrosti srpskih junaka i sjajnoj vojnoj taktici naših velikih vojskovođa, koja se i danas izučava na vojnim akademijama širom sveta. Bila je to prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu, a izvojevao je mali narod velikog srca“, rekao je ministar Stefanović.

Kako je istakao, srpska vojska bila je hrabra, istrajna i odlučna da neće ustuknuti ni korak pred austrougarskim osvajačem, jer je znala da brani svoja ognjišta i svoju otadžbinu.

„Bitka na Ceru nije bila obična bitka – vojnici su iza sebe videli svoje kuće, okućnice i imanja. Hrabro i časno pošli su u pobedu. Srpski vojnik ponos je i dika svakog srpskog ognjišta. Vojničko srce je ogromno, neustrašivo srce i ono kuca za slavu i čast otadžbine. Vaša dela su besmrtna. Slava junacima Cera!“, rekao je Stefanović.