Završne pripreme za takmičenje „Čuvar reda“

Završne pripreme za takmičenje „Čuvar reda“

24/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

U toku su završne pripreme za Međunarodno takmičenje jedinica vojne policije „Čuvar reda“ koje će se od 30. avgusta do 3. septembra održati na vojnim kompleksima „Žiča“  i „Beranovac“ u Kraljevu.

 

 

Ekipe Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara stigle su u Srbiju 19. i 20. avgusta dok su zvanični treninzi počeli 23. avgusta i trajaće sve do dana svečanog otvaranja 29. avgusta na centralnom kraljevačkom trgu. Pored zemalja učesnica u Srbiju dolaze i posmatrači iz Belorusije, Grčke, Egipta i Mađarske.

Vojni policajci iz šest zemalja prošli su kroz rigorozne selekcije i takmičenja na nacionalnom nivou kako bi stekli pravo da brane boje svojih država na finalnom nadmetanju u našoj zemlji.

Prema rečima glavnog sudije takmičenja pukovnika Nikole Mijatovića, vojni policajci takmičiće se u četiri discipline.

– Vojni policajci iz šest zemalja imaće priliku da oprobaju svoje sposobnosti, fizičku izdržljivost, ali i moralnu čvrstinu svojih kolektiva – kaže pukovnik Mijatović.

Prve dve faze realizovaće se 30. i 31. avusta na vojnom kompleksu „Žiča“ i sastojaće se od takmičenja u gađanju pojedinaca i timova u uslovima koji simuliraju realne borbene situacije. Treća faza nazvana „Patrolna staza vojnog policajca“ na vojnom kompleksu „Beranovac“ 1. septembra biće složeni test veština koju će timovi morati da pokažu prilikom rešavanja taktičkih zadataka svojstvenih njihovoj službi. Na istom mestu, 3. septembra, održaće se završna faza takmičenja – „Trka heroja“ u kojoj će kompletan tim, koji broji pet ljudi, morati da za što kraće vreme pretrči zahtevnu stazu dužine 12 kilometara i savlada 30 prepreka što će biti svojevrstan test fizičke pripremljenosti i timskog duha.

O regularnosti takmičenja, strogom poštovanju propozicija i evidentiranju rezultata brinuće se Glavna sudijska komisija u kojoj će biti predstavnici svih zemalja učesnica.

 

Pukovnik Aleksej Šarapov, vođa tima Ruske Federacije zadovoljan je uslovima koje njegova ekipa ima za pripreme i treninge.

– Ovde su stvoreni najbolji uslovi za rad, odmor i trening. Želim da naglasim da je organizacija na visokom nivou. Svakodnevno blagovremeno odlazimo na poligon da bi smo uvežbali gađanje iz pištolja i automatske puške. Srpski narod je veoma prijateljski raspoložen, svi pozdravljaju našu rusku delegaciju. Mi se osećamo kao kod kuće i imamo sve uslove za uvežbavanje i pripremu. Vrlo je bitno da se ovo takmičenje održava u Evropi. Po prvi put će učestvovati šest država. Svake godine širi se geografija takmičenja čuvar reda. Održavanje takmičenja na teritoriji Republike Srbije doprinosi popularizaciji služenja u vojsci, u vojnoj policiji – ističe pukovnik Šarapov izrazivši zahvalnost Vojsci Srbije na gostoprimstvu.

Republika Kipar, koja je prvi put uzela učešće na Međunarodnim vojnim igrama, poslala je svoju ekipu upravo na takmičenje „Čuvar reda“ u Srbiji. Poručnik Neofitos Papamihael iz Nacionalne garde Republike Kipar ističe čast zbog poziva za učešče koji je stigao od strane Vojske Srbije.

– Učimo nove stvari, vidimo nešto drugačije i sarađujemo sa srpskom vojskom. Smatram da je ovo takmičenje veoma dobro. Možete naučiti nove stvari ako to želite i sarađivati sa drugim armijama – kaže poručnik Papamihael.

„Čuvar reda“, kao jedna od 34 discipline Međunarodnih vojnih igara, prvi put ove godine održava u našoj zemlji. Posle šest godina učešća na jednoj od najvećih vojnih sporstkih manifestacija na svetu, Srbija se od ove godine svrstala među 10 zemalja suorganizatora od ukupno 42 koje će poslati svoje ekipe na „Međunarodne vojne igre 2021“. Pripadnici Vojske Srbije takmičiće se, pored „Čuvara reda“, u još četiri discipline —„Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“, „Vojni reli“ i „Armija kulture“.

Organizacioni odbor takmičenja „Čuvar reda“ preduzeo je sve mere prevencije širenja epidemije kovid 19. Svu učesnici takmičenja i članovi stranih delegacija koji su došli u Srbiju su vakcinisani, kao i tim Vojske Srbije i ostala lica koja su uzela udela u organizaciji ove vojne sportske manifestacije.

Ceremonija svečanog otvaranja Međunarodnog takmičenja jedinica Vojne policije „Čuvar reda“ održaće se u nedelju 29. avgusta na Trgu srpskih ratnika u „Kraljevu“ sa početkom u 20 časova kada je predviđen kulturno-umetnički program.