LSV: ZLOUPOTREBLJEN INSTITUT PREDSEDNIKA SRBIJE ZA PREKRAJANJE ISTORIJE

LSV: ZLOUPOTREBLJEN INSTITUT PREDSEDNIKA SRBIJE ZA PREKRAJANJE ISTORIJE

14/05/2015 Off By

djordje-stojsic-01

PREDSEDNIK DRŽAVE JE ČOVEK KOJI SE NIKADA NIJE ODREKAO TITULE ČETNIČKOG VOJVODE, PA ONDA NE TREBA NI DA ČUDI UPOTREBA I PRITISAK INSITUTUCIJE PREDSEDNIKA SRBIJE NA PRAVOSUĐE KAKO BI SE PROMENILA ISTORIJA I SASVIM RELATIVIZOVALA ANTIFAŠISTIČKA TRADICIJA I NARODNOOSLOBODILAČKA BORBA
Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić

 

REHABILITACIJA Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja istorije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. U cilju rehabilitacije Draže Mihajlovića zloupotrebljen je i institut predsednika države.
Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima. Ujedno, to je nepravda i prema svim onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih ostali bez najmilijih ili u najboljem slučaju bez bele tehnike, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama.
Predsednik države je čovek koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, pa onda ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba. Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja.
Takođe, ništa manje važan detalj je i taj da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov. Ista ona Smilja Avramov koju je predsednik države nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića i mračnih devedesetih.
Današnja odluka je prava poruka koju šalje Srbija sa ovakvim predsednikom države povodom 70 godina od pobede nad fašizmom. Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi je – sada je to još jasnije – bilo licemerje i udvorništvo Putinu.
Ako nekome do sada nije bilo jasno zašto se predsednik države nije zainteresovao za očuvanje devastiranih spomenika partizanima, herojima koji su zaista pali u borbi sa fašistima, možda mu je sada jasnije. Četničkom vojvodi to nije ni palo na pamet, a njegovom savetniku Oliveru Antiću to sigurno nije među prioritetima na koje bi skrenuo pažnju.
Uzgred, u Vojvodini nije bilo četnika. I neka ne pokušavaju da ih izmisle<


DOGAĐAJI

Modeli borbe - prostori (ne)mogućnostiSUTRA I PREKOSUTRA DVODNEVNA KONFERENCIJA “MODELI BORBE – PROSTORI (NE)MOGUĆNOSTI”

KONFERENCIJA JE NAMENJENA PRE SVEGA AKTERIMA PRETHODNIH I BUDUĆIH BORBI ZA AUTONOMNE PROSTORE KULTURNE PRODUKCIJE I DRUŠTVENE PROMENE

 

nem_srb_komora_pok_1305U PETAK I SUBOTU U BEOGRADU SE ODRŽAVA MULTIKONGRES «SRPSKE VIZIJE»

O OVOM PRIVREDNOM I DRUŠTVENOM NOVITETU GOVORILI SU DANAS NOVINARIMA PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, MARKO ČADEŽ I DIREKTOR

214512_dunav-camci-led2-beta_fPOTONUO RUMUNSKI BROD KOD BOGOJEVA

INSPEKCIJA ZA BEZBEDNOST PLOVIDBE PRI MINISTARSTVU GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE UTVRDILA JE DA JE NA 1367. KILOMETRU DUNAVA