19. август – Светски хуманитарни дан

19. август – Светски хуманитарни дан

19/08/2021 Off By BERB

Поводом Светског хуманитарног дана, који се на иницијативу Уједињених нација од 2008. године обележава 19. августа, Црвени крст Србије жели да свим волонтерима и запосленима честита на преданом и оданом раду као и на пожртвовању које су показали обављајући хуманитарне активности који су били од животног значаја за најугроженије током пандемијске кризе али и у другим хуманитарним програмима и активностима у протеклом периоду.

 

 

Својим успешним радом и резултатима поново сте показали да верујете у наше Основне принципе, да их примењујете у пракси и да тиме потврђујете, као и током свих криза, сврху постојања наше Организације.

Ове године основна тема Светског хуманитарног дана су климатске промене.

Екстремни временски услови постају све уобичајенија појава широм света а резултат су климатских промена. Само су ове године хиљаде људи изгубиле своје животе у поплавама, топлотним таласима и шумским пожарима.

Чињеница је да се климатске промене дешавају ВЕЋ ДАНАС и мењају наше животе.

У „Светском извештају о несрећама и природним катастрофама за 2020. годину“ који редовно објављује Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца наводи се да у 2020. години сваки седми становник у свету био на различите начине погођен несрећама и природним катастрофама које су последица климатских промена.

У  последњих 10 година чак 1,7 милијарди људи је погођено негативним последицама климатских промена.

Један од кључних проблема климатских промена све више је питање доступности пијаће воде и само овог лета у седам општина у Србији је проглашено ванредно стање због прекида снабдевања пијаћом водом.

Истовремено, желимо да нагласимо како се последице климатских прмена драматично одражавају на здравље људи.

Ово је посебно значајно у време пандемије COVID-19.

Поводом очувања здравља људи и обезбеђењу услова за пружање помоћи свима којима је здравље угрожено, Црвени крст Србије указује на значај добровољног давалаштва крви и обезбеђивању стабилних, безбедних количина крви.

Крв је незаменљив лек, крв живот значи.

Само уз мотивисане добровољне даваоце крви, обезбеђујемо неопходне трансфузије крви и многе медицинске интервенције.

Климатске промене – како у виду поплава, пожара, тако и земљотреса и екстремних ниских или високих температура, ремете планове прикупљања крви, а када нема довољног броја акција и грађана који могу дати крв, смањују се и резерве крви. А трансфузија крви се може применити искључиво и само ако дамо крв.

Одавно је познато да екстремне температуре објективно утичу на слабији одзив давалаца на акције, тада говоримо о сезонским несташицама крви. Једну од њих живимо данас, због изразито високих температура.

Епидемија корона вируса такође утиче неповољно на прикупљање довољних резерви крви.

Морамо предузети све да се акције добровољног давања крви одвијају континуирано, стога све грађани позивамо да се акцијама одазивају и да хуманошћу сви заједно дамо допринос очувању здравља.