Zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost Srbiji na pomoći

Zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost Srbiji na pomoći

17/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je danas u Bejrutu 20.000 doza vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V, prvi deo pomoći od 40.000 vakcina koje je Srbija donirala Libanu.

 

Selaković se danas, prvog dana zvanične posete Libanu, odvojeno sastao i sa predsednikom te zemlje Mišelom Aunom i predsednikom Vlade Libana Hasanom Diabom.

On je preneo da su na svim sastancima zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Republici Srbiji i njenim građanima na nesebičnoj pomoći koju smo pružili i donacijom vakcina, ali i donetom odlukom o donaciji 45 tona prehrambenih proizvoda narodu Libana.

Narod Libana se nalazi u prilično izazovnoj situaciji, jednoj od najtežih od nastanka Republike, naveo je Selaković.

Ministar je istakao da je na sastancima bilo reči i o drugim vrstama pomoći koje bi Srbija eventualno mogla da pruži prijateljskom Libanu, kao i o različitim vidovima poboljšanja naše bilateralne saradnje, ne samo na polju saradnje dvaju ministarstava spoljnih poslova, već naročito na polju ekonomije.

Razgovarali smo o svemu onome što bi moglo da posluži narodu Libana i Republici Liban od srpskih iskustava, a na planu njihovog ekonomskog oporavka za kojim ova zemlja i te kako žudi, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije naglasio je da su se libanski zvaničnici posebno interesovali za ekonomske uspehe koje beleži Srbija i za sve što je u Srbiji urađeno, naročito od 2014. godine na polju fiskalne konsolidacije, ekonomskog oporavka, reindustrijalizacije zemlje, ozbiljne izgradnje infrastrukture, kako putne, tako i socijalne, zdravstvene i obrazovne, ali i za ključ uspeha u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Selaković je naveo da su zvaničnici Libana iskazali snažnu i principijelnu podršku stavovima Srbije po pitanju zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i nastavku dijaloga u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da su izrazili i veliko zadovoljstvo činjenicom da će Beograd u oktobru ove godine, posle 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ponovo biti domaćin desetinama šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova koji će iz čitavog sveta doći u našu prestonicu.

Ministar je libanskim zvaničnicima zahvalio na principijelnoj i aktivnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uručio pozivno pismo za učešće na obeležavanju 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

 

Šef srpske diplomatije boraviće i sutra u zvaničnoj poseti Libanskoj Republici, a sastaće se, između ostalih, sa komandantom UNIFIL-a, general-majorom Stefanom Del Kolom i posetiti pripadnike Vojske Srbije u misiji UN u Libanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.