Rad na projektima u vrednosti od 23 milijarde evra

Rad na projektima u vrednosti od 23 milijarde evra

14/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirovićem izjavio je danas da je u ovom trenutku u našoj zemlji aktivno više od 80.000 gradilišta na infrastrukturnim projektima ,čija je ukupna vrednost 23 milijarde evra.

Momirović je, gostujući na TV „Prva“ istakao da se u Srbiji gradi više auto-puteva nego u svim zemljama u okruženju zajedno i da je u toku eksproprijacija desetina hiljada katastarskih parcela, premeštanje više hiljada ljudi na nove lokacije, pri čemu su građani svesni da se sve to radi zbog njih i razvoja zemlje.

U procesu izgradnje novih, modernih saobraćajnica ni jedan deo lokalne putne mreže neće ostati nesaniran, rekao je Momirović, ukazavši na to da je samo na izradnji dela auto-puta od Preljine do Pakovraće svakoga dana angažovano 500 radnika, koji rade u neverovatno teškim uslovima, po veoma visokim temperaturama

Uskoro krećemo sa test asfaltom, a do kraja godine očekujemo da pustimo u saobraćaj obilaznicu oko Čačka, rekao je ministar, ocenivši da će od sledeće godine Čačak “prodisati”.

Prema njegovim rečima, put od Preljine do Požege je najzahtevniji, jer su 40 odsto te deonice tuneli i mostovi.

Na izgradnji Moravskog koridora angažovano je svaki dan oko 2.000 ljudi. Kada ga završimo, što će, prema ugovoru i dinamici, biti 2023. godine, to će biti najmoderniji i najbolji auto-put u Srbiji, rekao je Momirović.

Kako je naglasio, zbog bolje infrastrukture za nekoliko godina će u Srbiji biti potpuno drugačija ekonomska perspektiva, stvoriće se uslovi da prosečne plate budu i do hiljadu evra, a penzije oko 400 evra.

Što se tiče izgradnje komunalne infrastrukture, on je rekao da Srbija, pored kineskih, radi i sa evropskim i drugim partnerima na tom projektu i da je cilj da se reke očiste od svih otpadnih voda koje se izlivaju u njih, pri čemu će Srbija u narednih pet godina uložiti četiri milijarde evra u ekološke projekte.