Унапређење сарадње са високошколским институцијама из Украјине

Унапређење сарадње са високошколским институцијама из Украјине

12/08/2021 Off By BERB

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас у Београду са представницима високошколских институција из Украјине о унапређивању међууниверзитетске сарадње, могућностима размене студената и ученика, као и реализацији савремених пројеката у области образовања, науке и културе.

 

 

Посебна пажња посвећена је образовању кадрова из области ваздухопловства.

Министар Ружић је упознао саговорнике са чињеницом да ће Србија први пут имати јединствен центар за формално образовање младих пилота, авиомеханичара, контролора летења и кабинског особља.

„Центар, које испуњава све светске и европске стандарде у овој области  омогућиће школовање кадрова из целог света што ће Србији дати посебан положај у свету“, рекао је Ружић и додао да је  Србија по узору на Швајцарску и Немачку увела национални модел дуалног образовања који подразумева учење кроз рад, на нивоу средњег и високог образовања.

Он је навео да су у области ваздухопловства недавно потписани меморандуми о сарадњи са МТУ – лидерском компанијом за производњу и репарацију авиомотора, као компанијама Ер Србија и СМТСА.

Састанку су присуствовали ректор Националног ваздухопловног универзитета Максим Лутски, декан Факултета за међународне односе Националног ваздухопловног универзитета Јуриј Волошин и директор образовног и научног института за континуирано образовање Националног ваздухопловног универзитета  Сергиј Михалченко, као и амбасадор Украјине Олександар Александрович.

Према речима министара,  постоји значајан простор за унапређењу билатералне сарадње Србије и Украјине у области образовања, а посебно науке о чему ће  бити рећи и на састанку два министра који се очекује на јесен.