Stefanović razgovarao sa komandantom Nacionalne garde Kipra

Stefanović razgovarao sa komandantom Nacionalne garde Kipra

11/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa komandantom Nacionalne garde Republike Kipar general-potpukovnikom Dimokritosom Zervakisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Stefanović istakao je da Srbija i Kipar neguju tradicionalno prijateljske odnose, zasnovane na istorijskoj bliskosti, međusobnom uvažavanju i razumevanju.

General Zervakis ponovio je da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu kada je reč o nepriznavanju takozvanog Kosova i istakao važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava.

Ministar Stefanović zahvalio se na principijelnoj podršci po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i istakao da naša zemlja istovremeno čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kipar.

On je ocenio da Srbija nastoji i da, kroz angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru, pomogne u očuvanju mira i iznalaženju dugoročno održivog i prihvatljivog rešenja, na čemu se general Zervakis zahvalio.

Sagovornici su obostrano iskazali opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane, posebno u vojno-vojnom i vojno-tehničkom domenu.

Ministar Stefanović istakao je da je učešće u zajedničkim vežbama najbolji način za dostizanje interoperabilnosti i izgradnju sposobnosti dve vojske, posebno u uslovima sve većih i kompleksnijih izazova na globalnom planu.

On je izrazio očekivanje da će započeti razgovori u domenu vojno-tehničke saradnje rezultirati nabavkama naoružanja i vojne opreme, na obostrano zadovoljstvo.

Takođe, Stefanović je uputio poziv ministru odbrane Republike Kipar za zvaničnu posetu Republici Srbiji i rekao da je Sajam „Partner 2021“ koji se održava u oktobru dobra prilika za to.

General Zervakis je izrazio nadu da će susreti sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dodatno uticati na intenziviranje i kvalitet saradnje u oblasti odbrane.