Изузетан допринос српских ватрогасаца у гашењу пожара у Грчкој

Изузетан допринос српских ватрогасаца у гашењу пожара у Грчкој

11/08/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас припаднике Сектора за ванредне ситуације који се на грчком острву Евија заједно са колегама неустрашиво боре да савладају пожаре који су захватили ово острво.

 

 

Министар Вулин је истакао да би катастрофални пожари на острву Евија имали много теже последице да није било српских ватрогасаца.

 

„Наших 35 ватрогасаца држало је ватрену линију у дужини од преко три километра и тамо где су били Срби никада ниједан положај није пробијен и линија коју смо држали никада није пала. Иза нас се налазе шумска пространства, неколико села, мањих градова, који би изгорели и нестали у ватреној стихији да није било српских ватрогасаца који су ноћу и дању држали ватрени положај“, истакао је министар Вулин.

 

Тамо где су Срби, како је рекао, није било пробоја и пада.

 

„Наређење председника Републике Србије Александра Вучића је испуњено. Помогли смо грчком народу и показали колико нам је стало до нашег пријатељства, народа са којим делимо религију, али пре свега заједничке вредности“, нагласио је министар Вулин.

 

 

Према његовим речима, обука и опремљеност српских ватрогасаца увек су изазивали поштовање колега, али храброст, упорност и посвећеност коју су показали штитећи животе и имовину људи на острву Евија, изазвали су велику и заслужену захвалност читавог грчког народа.

 

„Поносан сам на све припаднике Сектора за ванредне ситуације и Србија има разлога да буде поносна на њих“, поручио је српски министар полиције.

 

Вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић оценио је да је ситуација на острву Евија тренутно колико-толико мирна и нагласио да је знањем и храброшћу наших људи, на делу острва где су били ангажовани, велики део шума и села заштићен.

 

„Сектор за ванредне ситуације је поносан на све ватрогасце-спасиоце, посебно на колеге који су заједно са Хеликоптерском јединицом и санитетским обезбеђењем Сектора за људске ресурсе урадили сјајан посао“, рекао је Чаушић и додао да цела Србија треба да буде поносна и да они треба да буду пример свима.

 

Чаушић је оценио да су ватрогасци ангажовани на гашењу пожара у Грчкој допринели већем угледу Републике Србије, јер су међу 20 тимова из читаве Европе једни од најистакнутијих.

 

 

Мајор грчке противпожарне службе Георгије Астринакис, који је контакт српском тиму,  истакао је да му је драго што је тим српских ватрогасаца са њима и да имају успешну сарадњу која је дала добре резултате.

 

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Владо Племић захвалио се министру Вулину што је посетио ватрогасце на овом тешком и захтевном задатку.

 

„Са грчким ватрогасцима успели смо да одбранимо озбиљну линију која се ширила ка грчким селима и стекли смо поверење Грка, који су нам дали овлашћење да руководимо једним сектором и спречимо ширење пожара према негоривим површинама“, рекао је Племић.

 

Шеф одсека за рад специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације Давор Видовић указао је да су ватрогасци-спасиоци радили на заштити локалних села на територији острва Евија и ликвидацији пожара на више локација.

 

„Дејствовали смо на мешовитој шуми, углавном састављеној од четинара, који су висине и до 20 метара и пламен се подизао и више од тога. Успели смо да сачувамо све линије и задатке обавимо на најбољи начин“, рекао је Видовић.

 

На грчко острво Евија, Министарство унутрашњих послова упутило је и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду са три лекара, медицинским техничарем и санитетским возилом.

 

Докторка Биљана Павловић, специјалиста опште медицине, навела је да су ватрогасци-спасиоци ангажовани на гашењу пожара у Евији добро и да није било већих интервенција.

 

„До сада нисмо имали већих интервенција које захтевају транспорт у већу здравствену установу и даљу опсервацију. Било је ситних интервенција и лакших опекотина“, рекла је Павловић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас припаднике Хеликоптерске јединице који на острву Евија заједно са грчким колегама улажу надљудске напоре у борби са ватреном стихијом која је захватила ово острво.

 

Министар Вулин истакао је да је поносан на припаднике ове јединице који су након максималног ангажовања на гашењу пожара у Србији и Северној Македонији, неуморно наставили рад како би помогли братском грчком народу у борби са пожарима који су их задесили.

 

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић навео је да је током јучерашњег дана Хеликоптерска јединица у 30 налета, изнад северозападног дела острва, избацила 35 тона воде, на два села која су била угрожена пожаром који је крајем дана локализован и стављен под контролу.

 

 

Недић је истакао да је Република Србија једна од ретких земаља која је у Грчку послала ваздухоплове и прецизирао да је уз Швајцарску која је послала три, Србија као помоћ грчком народу послала три хеликоптера, два „бел 212“ и „Х-145“, са 14 чланова посаде, пилотима и ваздухопловним механичарима.

 

Према његовим речима, и тај податак говори о капацитетима са којима располаже наше Министарство унутрашњих послова.

 

Командант Хеликоптерске јединице рекао је да је посада са хеликоптерима смештена у војној бази Танагра, која се налази 20 минута лета од северног дела острва који је простор ангажовања српских хеликоптера.

 

 

Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова, након гашења пожара у Србији и ангажовања у Северној  Македонији,  по наређењу председника Републике Србије Александра Вучића упућени су у Грчку, како би помогли у савладавању пожара који су захватили ову земљу.