Вулин председници Грчке пренео изразе солидарности председника Србије

Вулин председници Грчке пренео изразе солидарности председника Србије

10/08/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин пренео је данас председници  Републике Грчке Катерини Сакеларопулу најсрдачније и најискреније поздраве  председника Републике Србије Александра Вучића и изразе искрене солидарности.

 

 

Министар Вулин, који је од 2017. и председник српског дела Мешовитог комитета са Републиком Грчком, након састанка са председницом Сакеларопулу у Атини, истакао је да је у овим тешким тренуцима за Грчку, Србија показала колики је искрени пријатељ и савезник грчког народа.

 

„Када је тешко, у тренуцима када се Грчка суочава са великом природном катастрофом, Република Србија је ту и увек ће бити ту за Грчку и грчки братски народ“, истакао је министар Вулин.

 

Министар је рекао да се председници Сакеларопулу и читавом грчком народу још једном захвалио на принципијелној позицији када је у питању непризнавање лажне државе Косово.

 

„Грчка је још једном чврсто стала на страну Србије и наставља са политиком непризнавања Косова. За нас је то веома важно, а у овим тешким тренуцима добро је да се подсетимо да нас не везује само географија и религија, већ да нас повезују вредности“, нагласио је министар Вулин.

 

Додао је да је председници Грчке упутио позив да посети Србију што је она са задовољством и прихватила.

 

Председница Републике Грчке Сакеларопулу истакла је да српски и грчки народ повезују традиционално пријатељство, које се не своди само на дипломатску подршку већ и на конкретну помоћ, која се показала у овим тешким тренуцима за Грчку и нагласила да та земља указану помоћ у борби са ватреном стихијом изузетно цени.

 

Сакеларопулу се захвалила српском народу, Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу на помоћи у људству и материјално-техничкој опреми коју је Србија послала како би допринела борби са ватреном стихијом.

 

Истакавши да Грчка цени допринос других земаља чланица Европске уније и свих других држава које су притрчале у помоћ, Сакеларопулу је указала да солидарност у суочавању са природним катастрофама, које могу погодити сваку земљу, доприноси суочавању са последицама које оне носе.

 

По наређењу председника Републике Србије Александра Вучића, помоћ колегама и грчком народу у гашењу пожара пружа 37 припадника Сектора за ванредне ситуације  са 14 возила и 14 припадника Хеликоптерске јединице са три хеликоптера, два „бел 212“ и „Х-145“, као и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду са три лекара, медицинским техничарем и санитетским возилом.