У свим тешким тренуцима Срби и Грци су били заједно

У свим тешким тренуцима Срби и Грци су били заједно

10/08/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарао је данас у Атини са министром за заштиту грађана Републике Грчке Михалисом Хрисохоидисом и истакао да у борби против природних катастрофа треба регионално јачати капацитете како бисмо били спремни, не само да сачувамо себе, већ да бисмо помогли и другима. 

 

 

„Када је у Грчкој наступио катастрофални пожар председник Србије Александар Вучић у име свих грађана изразио је солидарност, али је такође и наредио Министарству унутрашњих послова да све своје капацитете стави у функцију помоћи грчком народу“, истакао је министар Вулин.Министар је нагласио да су у свим тешким тренуцима Срби и Грци били заједно и додао да је тако било и овога пута.

„Поносан сам што смо могли барем мало да помогнемо у борби са природном  катастрофом за коју нисте криви и која може да се деси било коме. Зато верујемо да свака земља на Балкану, када планира своје капацитете за борбу против природних катастрофа, треба да мисли регионално и да своје капацитете јача, не само да би сачувала себе, већ да би помогла и другима“, нагласио је министар Вулин.

 

 

Истакао је да ће време пред нама показати да ће еколошки проблеми, па чак и еколошки тероризам, постати ново поље на коме ћемо морати да докажемо своју организованост и способност да догађаје предвидимо, а последице умањимо.

Министар Вулин и министар Хрисохоидис разговарали су и о борби против организованог криминала и даљој сарадњи српске и грчке полиције.

„Веома сам поносан на сарадњу између полиција Грчке и Србије у борби против организованог криминала. Ако криминалци не познају границе, не смеју ни полицајци. Политичари нису успели да направе јединствену Европу, али криминалци јесу. Зато ми морамо да будемо у стању да се боримо са сваком криминалном групом и да знамо да је свака заплена кокаина у Пирејској луци килограм мање кокаина у Београду или Берлину и да је свако хапшење нарко-дилера, криминалца или убице у Србији, један криминалац мање у Атини или Бечу“, рекао је министар Вулин.

Министар се захвалио министру Хрисохоидису и грчкој полицији на изузетном заједничком раду, захваљујући којем је расветљено неколико тешких убистава, које су починили држављани Србије и Црне Горе на територији Грчке.

 

 

 

 

„Наша сарадња ће се наставити. Грчка није и неће бити сигурно место за српске криминалце, баш као што из Србије никада неће долазити никакво зло у Грчку ко год да га носи“, поручио је министар Вулин.

Министар Хрисохоидис захвалио се народу Србије, Влади, председнику Вучићу и министру Вулину који је дошао лично да би пружио подршку Грчкој у борби против ватрене стихије.

Хрисохоидис је рекао да је са министром Вулином разговарао о даљем развоју сарадње у области организованог криминала.

„Већ дуже време у току наше сарадње у погледу сузбијања криминалних група у Грчкој од стране међународних тимова, налазимо се на добром путу и наша сарадња бележи резултате. Наставићемо на исти начин борбу против организованог криминала, а  закључићемо и споразум у вези са природним катастрофама“, рекао је Хрисохоидис и додао да две полиције размењују искуства и у области борбе против сајбер криминала.

Додао је да је договорена и сарадња две полиције у области туризма, која ће подразумевати присуство српских полицајаца у туристичким областима у којима су већином српски туристи.

По наређењу председника Републике Србије Александра Вучића, помоћ колегама и грчком народу у гашењу пожара пружа 37 припадника Сектора за ванредне ситуације  са 14 возила и 14 припадника Хеликоптерске јединице са три хеликоптера, два „бел 212“ и „Х-145“, као и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду са три лекара, медицинским техничарем и санитетским возилом.