Вучић се састао са представницима компаније Зиђин

Вучић се састао са представницима компаније Зиђин

09/08/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима компаније Зиђин са којима је разговарао о развоју новог рудника Чукару Пеки и самог РТБ Бор.

 

Председник Вучић је тражио од представника компаније Зиђин да угради додатне капацитете и смањи емисију штетних гасова у топионици у Бору и најкасније до краја године обезбеди потпуно чист ваздух за становнике овога града.

 

Пројекат Чукару Пеки је значајан са аспекта рапидног повећања производње концентрата бакра и касније катодног бакра. Пројектована су улагања од 500 милиона долара за развој и изградњу горње зоне Рудника Чукару Пеки. Отварањем овог рудника, које је планирано у октобру 2021. године, Србија ће постати други произвођач бакра у Европи, после Пољске, а њено учешће у производњи ове руде повећаће се са садашњих 5 на 18 одсто.

 

Током састанка презентована је динамика и план развоја рударског басена. Компанија Зиђин се обавезала да до шесте годишњице затварања трансакције инвестира преко једне милијарде долара у надоградњу, проширење или изградњу четири рудника и топионице.

 

Председник Вучић је истакао да се очекује да ће, након завршетка система за смањење аерозагађења, емисије штетних гасова бити у граничним вредностима. У августу се очекује да систем за смањење аерозагађења буде функционалан.