Пооштрити казнену политику према свима који изазову пожар

Пооштрити казнену политику према свима који изазову пожар

07/08/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је данас, приликом обиласка Пчињског управног округа, у коме је у последњих пет дана забележено више од сто пожара на отвореном, да ће инсистирати на пооштравању казнене политике према свима који својим немаром, нехатом  и непажњом изазивају пожаре.

 

„Од 25. јула до данас Србија се суочила са више од 850 пожара на отвореном. То говори колико смо неодговорни, колико не размишљамо, колико системски нисмо нашли одговор на оне који не воде рачуна ни о себи, али ни о другима“, истакао је министар Вулин после обиласка подручја која су била захваћена пожарима и састанка са руководиоцима Окружног штаба за ванредне ситуације.

 

Нагласио је да сви они који изазивају пожаре нехатом и непажњом морају да знају да ће бити пронађени и да ће бити одговорни за све што су урадили и материјално , али и на сваки други начин.

 

“Само у Пчињском управном округу од 2. августа до данас забележено је више од 100 пожара на отвореном на чијем је гашењу ангажовано  500 ватрогасаца и више од 100 возила, који су повучени из читаве Србије да би овде решавали проблем који су направили неодговорни појединци, који нису размишљали да то што запале стрњику може да запали читаво село, некога лиши живота”, истакао је министар Вулин.

 

Он је указао на то да у овом тренутку у Пчињском округу нема пожара који су опасни, али и упозорио да ћемо их имати уколико се несавесни појединци буду понашали на овај начин и да то нико неће моћи да спречи.

 

„Инсистираћу на томе да се промени казнена политика, а наравно Сектор за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова учиниће све да будемо увек спремни и способни да помогнемо и да заштитимо све наше грађане“, нагласио је министар Вулин.

 

Министар је додао да припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице значајно помажу и на гашењу и локализацији пожара у Северној Македонији.

 

В.Д. начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић указао је да је тренутно на територији Пчињског управног округа активно шест пожара, три у Босилеграду, два у Врању и један у Бујановцу и нагласио да тренутно нема опасности по животе и имовину грађана.

 

 

Истакавши да је ситуација у Србији по питању пожара стабилна, Чаушић је апеловао на грађане да у овим врелим данима буду максимално опрезни и захвалио се свим ватрогасцима-спасиоцима на огромном труду и раду уложеном да санирају све ове пожаре.

 

Чаушић се захвалио и министру Вулину на подршци истакавши да ће се припадници Сектора за ванредне ситуације трудити да још брже и ефикасније заштите животе и имовину грађана Републике Србије.

 

Градоначелник Врања Слободан Миленковић указао је да су од 2. августа на територији Врања била 23 пожара и да је најопаснији био у приградском насељу у доњем делу града, који се изузетном великом брзином ширио и претио да дође до самих домаћинстава.

 

„Захваљујући синхронизованој и координираној акцији свих служби, пре свега Сектора за ванредне ситуације, локалних и републичких јавних предузећа, добровољаца и мештана успели смо да локализујемо тај пожар“, рекао је Миленковић који се захвалио Министарству унутрашњих послова и министру Вулину на подршци.

 

Начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић истакао је да у пожарима који су задесили Пчињски округ на срећу није било људских жртава, али да је нанета велика материјална штета.